От изключителна важност за разплитането на най-тежката железопътна катастрофа в историята на Гърция, отнела живота на най-малко 57 души, са "черните кутии" на двата влака, съдържащи тахографа и вероятно различните разговори, които са се водили между машиниста и ръководителя на движението на гарата в Лариса.

Това заяви Христос Главопулос, машинен електроинженер и съдебен експерт пред обществената телевизия ЕРТ, цитиран от БНР. Според него обаче проблемът е, че поради високите температури след взрива "черните кутии" вероятно са били унищожени.

Относно въпросите около експлозията, гръцкият съдебен експерт обясни, че вероятно са се запалили маслата, регулиращи спирачната система на влаковете.

32 жертви и най-малко 85 ранени след влаков сблъсък в Гърция Влаковете са напълно унищожени, както пътническият, така и товарният

Съгласно информацията на ЕРТ става дума за общо пет тона масло. Според разследванията на властите товарният влак е превозвал ламарина, плодове и зърно, а не запалими материали.

В съобщение на частния превозвач Hellenic Train се отбелязва, че в пътническия влак не е имало газови бутилки. По отношение на броя на пътниците Hellenic Train отбелязва, че списъкът, предаден на властите, включва само имената на пътниците, които са закупили онлайн билет.

Днес се очаква да даде показания пред прокурор задържаният ръководител на движението на гарата в Лариса, който се предполага, че е виновен за това, че двата влака са се намирали на една и съща жп линия.

Масови протестни демонстрации се провеждат в Гърция в памет на жертвите от влаковата катастрофа, допълва БНР. Спрени са всички влакове. Към стачката се присъединиха и работещите в метрото.

Във всички църковни храмове в страната беше отслужена Света литургия за помен на жертвите от катастрофата.

Министърът на външните работи Никос Дендиас е в Истанбул, където Вселенският патриарх Вартоломей отслужи литургия в памет както на починалите от катастрофата, така и на жертвите от земетресението в Турция.

Сблъсъци между полицаи и протестиращи заради влаковата катастрофа в Гърция Хиляди демонстранти излязоха по улиците, за да изразят своя гняв заради железопътната трагедия

Снощи в небето над Атина полетяха фенери в памет на жертвите на влаковата катастрофа. Над 1000 души, основно млади хора, се включиха в протест пред парламента в гръцката столица.

По време на мълчалив протест със свещи бяха изписани думите:

"техните печалби - нашите мъртви".

С училищни чанти други протестиращи написаха: "Няма да забравим". Много от загиналите в безпрецедентната влакова катастрофа са студенти.