Двама български граждани са ранени при влаковата катастрофа в Гърция. Информацията съобщи генералният консул на България в Солун Антон Марков пред БНР. Дипломатическото ни представителство е в контакт с местните служби.

Пострадалите българи са настанени в болница в Солун.

"В момента уточняваме точно в коя, за да получим повече информация за тяхното състояние и да им окажем пълно съдействие. Знаем, че са мъж и жена. Тяхната самоличност се доуточнява на този етап", заяви Марков.

Гръцките власти не са се свързали с нашето консулство, за да поискат помощ за справяне след инцидента, каза още той.

Най-вероятно стрелка на влаковата композиция не е преместена и затова се е случила тази трагедия, посочи още консулът. "Но докато не приключи разследването никой не може да каже каква точно е причината. Ще трябва да изчакаме".

В постоянна връзка сме с местните власти и при постъпване на нова информация ще я предоставим на българските медии, допълни генералният консул на България в Солун.

Инцидентът между пътнически и товарен влак взе най-малко 36 жертви. 85 души са ранени при тежката катастрофа. 25 от пострадалите са в критично състояние и с опасност за живота.

Очаква се жертвите още повече да нараснат, тъй като няколко души са блокирани в първите вагони на пътническия влак, пише в. „Катимерини“. Пожарникари още търсят хора под изгорелите вагони, съобщи за БНТ кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева.

32 жертви и най-малко 85 ранени след влаков сблъсък в Гърция Влаковете са напълно унищожени, както пътническият, така и товарният

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви тридневен национален траур за жертвите на тежкия инцидент, предаде агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Правителственият говорител Янис Иконому съобщи, че от първия момент целият държавен механизъм е бил мобилизиран и повече от 500 служители работят на терен. Там се намират и министрите на здравеопазването и транспорта, които са в Координационния център на гражданската защита. Гръцкият министър-председател ще посети мястото на инцидента по-късно през деня.

Разследването на причините за катастрофата продължава, като вече са дадени показания в полицейското управление на Лариса.

Длъжностни лица са съобщили, че много от пътниците във влака от Атина за Солун са били студенти, които са се връщали у дома след дългия уикенд от карнавалните празненства, предаде Асошиейтед прес.

„Това е ужасна трагедия, която е трудно да се проумее", заяви заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага, „съчувствам на родителите на тези деца", допълни тя.

Според председателя на профсъюза на гръцките железничари Янис Ницас сред загиналите при катастрофата са осем железопътни служители, включително двамата машинисти на товарния влак и двамата машинисти на пътническия влак, съобщи агенцията.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу прекъсна официалното си посещение в Молдова, което трябваше да продължи до 2 март, и ще отиде на мястото на железопътната трагедия в Темпи.