В Търговския регистър няма фирми, свързани със санкционираните по списъка „Магнитски“ бивши директори в АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред bTV.

„Не разчитаме само на тази проверка, очакваме и службите да се намесят и да дадат необходимата информация“, допълни той.

Христов заяви, че ръководството на централата е било сменено заради доклади от службите за потенциални връзки с Русия и съмнения за участие в корупционни схеми.

Уволнени шефове на АЕЦ Двамата са били сменени вчера след заседание на борда на директорите

Изпълняваме всички европейски ангажименти и можем да се справим без да затваряме централите до 2025-26 година, категоричен е Христов.

Ние не сме опитно зайче на Брюксел, тъй като никоя друга държава не е поемала подобен ангажимент за затваряне на 40% от мощностите за такъв период, допълни министърът.

Според него основните проблеми, налагащи отлагането на прехода към зелена енергия се дължат на това, че дълго време България не е имала енергийна стратегия и не е правила нищо целенасочено.

Ако трябва ТЕЦ „Марица Изток“ 2 да работи за осигуряване на енергийната сигурност, трябва в паралелно и в най-бързи темпове да търсим заместващи мощности. Ако предприятието е на загуба, ще се помисли и за държавна помощ, което за момента не е на дневен ред, подчерта Христов.

„На всички хора трябва да е ясно че в един момент и без забрана от ЕК, въглищните централи ще бъдат икономически нерентабилни“, убеден е енергийният министър.

Може ли Маришкият басейн да стане работеща водородна долинаСтраната ни може да мобилизира ресурс от 3.2 млрд. евро през следващите 5-7 години

Той коментира и разследването на европейската прокуратура, свързано с топлофикации, собственост на Христо Ковачки.

„Нямам директна информация от европейската прокуратура. Доколкото знам, разследването е за неспазване на правилата за отчитане на въглеродни емисии“, коментира министърът.

По думите му, Ковачки е свързан с доста компании в енергетиката, но ресорното ведомство не проверява собствеността, а следва Закона за обществените поръчки.

Министърът е категоричен, че енергийната стабилност не разчитаме на мощности, собственост на Ковачки, тъй като неговите са основно топлоцентрали, занимават се с обогатяване на въглища и не са критични за българската енергетика.

ДАНС и ГДБОП влязоха в централи, свързвани с КовачкиОперацията, която се извършва, е под надзора на Европрокуратурата

Христов коментира и въпрос за работата на ТЕЦ Варна, собственост на Ахмед Доган.

ТЕЦ-ът не работи, тъй като има неизплатени задължения към „Булгаргаз“, заяви Христов, като допълни, че предстои централата да възобнови работа и да изплати към държавния доставчик на газ над 40 милиона лева плюс лихвата за разсрочено плащане.

По темата дали България ще изпрати на Украйна оборудването за АЕЦ „Белене“ Христов подчерта, че това не може да стане без решение на НС.

„За момента от Украйна имаме някакъв основен интерес, но няма конкретика. За АЕЦ „Белене“ трябва да се направи пълен анализ на всички възможни опции“, категоричен е Христов.

Относно възможността за санкции на ЕС срещу срещу ядрената политика на Русия, Христов каза, че такива не са предмет на обсъждане към момента, но ако се стигне до това, тогава страната ни ще поиска дерогация.