Най-големият доставчик на Apple Foxconn съобщи, че приходите му миналия месец са спаднали с 11,65% в сравнение със същия период на 2022 г. поради по-слабото търсене на потребителска електроника.

Въпреки това приходите за февруари са над 13 милиарда долара, което е второто най-високо число, постигано за месеца, отбелязва BBC.

Foxconn също така добави, че операциите в най-голямата фабрика за iPhone в света в китайския град Джънджоу се възстановяват след отпадането на политиките за нулев Covid.

„Въз основа на представянето на приходите през първите два месеца, перспективите за първото тримесечие на 2023 г. са приблизително в съответствие с пазарните очаквания“, заяви компанията.

През ноември Apple предупреди, че доставките на новия iPhone 14 ще се забавят, след като китайските власти затвориха квартала в Джънджоу, където се намира мегафабриката на Foxconn.

Две седмици по-късно в завода избухнаха протести, които прекъснаха производството, тъй като хиляди работници напуснаха производствените линии.

Apple ускорява изнасянето на производството на iPhone от КитайСътресенията в iPhone City от последните седмици мотивираха Apple да забърза трансформацията на производствения си процес

Миналия месец Foxconn каза, че приходите му през януари са скочили с 48,2% спрямо година по-рано, достигайки рекорд, след като производството в Джънджоу се върна на нивата отпреди пандемията.

Междувременно компанията проучва възможности за разширяване на производството в Индия.

След като миналата седмица Йънг Лиу, председател и главен изпълнителен директор на Foxconn, посети страната, в медиите се появиха съобщения, че компанията планира да инвестира до 1 милиард долара в голям завод за iPhone в Бенгалуру. Смята се, че инвестицията на Foxconn в Индия ще създаде около 100 000 нови работни места.

„Foxconn ще продължи да комуникира с местните власти, за да търси най-полезните възможности за развитие на компанията и на всички заинтересовани страни“, заяви Лиу.

Понастоящем iPhone се сглобяват в Индия от няколко доставчици на Apple, включително Foxconn.

Компанията със седалище в Тайван, която официално е известна като Hon Hai Precision Industry, сглобява устройствата в Тамил Наду.