Американските акции се колебаеха между малки печалби и загуби в сряда, тъй като инвеститорите анализираха второто изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл пред Конгреса и нови данни за пазара на труда в САЩ, които предполагат, че той остава прекалено силен.

S&P 500 се покачи с 5,64 пункта, или 0,1%, до 3992,01.

Nasdaq Composite се повиши с 45,67 пункта, или 0,4%, до 11576,00.

Dow Jones Industrial Average падна с 58,06 пункта, или 0,2%, до 32798,40.

От изслушването на Пауъл в Конгреса стана ясно, че централната банка си оставя отворена врата за бъдещи увеличения на лихвените проценти и че предстоящите икономически данни ще повлияят силно на решението за лихвените проценти на срещата на Фед на 21-22 март, отбелязва The Wall Street Journal.

В предишната търговска сесия акциите се понижиха, след като Пауъл заяви, че Фед е готов да ускори темпа на повишаване на лихвените проценти, ако няма охлаждане на инфлацията и на пазара на труда, припомня изданието.

Фед е готов да ускори повишаването на лихвените проценти, каза Джером Пауъл„Последните икономически данни са по-силни от очакваното, което предполага, че крайното ниво на лихвените проценти вероятно ще бъде по-високо от очакваното по-рано“, каза Пауъл

Междувременно проучване на аналитичната компания ADP показа, че броят на новоназначените служители и работници в частния сектор в САЩ е нараснал повече от очакваното през февруари до 242 000 души. Очакванията на анализаторите, изразени пред Dow Jones, бяха, че заетите ще нараснат до 205 000 души, отбелязва CNBC.

Новоназначените служители през втория месец на годината са повече от два пъти над тези, започнали работа в частния сектор през януари, когато техният брой беше 119 000 според ревизираните данни.

Възнагражденията продължават да растат през февруари макар и със забавен темп - до 7,2% на годишна база или с 0,1 проценти пункта по-малко спрямо първия месец на годината.

По сектори, отдихът и хотелиерството водят с 83 000 нови служители, финансовите дейности добавят 62 000, a производството показа стабилно повишение от 43 000 работници, тъй като индустрията се възползва от меката зима.

Повишение отчитат образованието и здравните услуги (35 000), категорията "други услуги" (34 000) и природни ресурси и минно дело (25 000). Професионалните и бизнес услуги са загубили 36 000 работни места, а строителството - 16 000.

Проучването на ADP предшества по-внимателно следения доклад за заплатите в неселскостопанския сектор, който е най-важният краткосрочен индикатор за измерване на здравето на пазара на труда и който ще бъде публикуван в петък.

Ако инвеститорите бяха алпинисти - как акциите стигнаха зоната на смърттаИнвеститорите отново поведоха цените на акциите до главозамайващи висоти, казва стратегът на Morgan Stanley Майк Уилсън

На дълговите пазари доходността на 2-дишните облигации се повиши до 5,064% от 5,011% във вторник, което е най-високото ѝ ниво на затваряне от юни 2007 г. Доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации обърна предишните спадове и остана на 3,974%.

От юли 2022 г САЩ са в ситуация, в която доходността на дългосрочните облигации не успява да навакса растящия лихвен процент по 2-годишните книжа.

Такава динамиката на пазара на облигации, при която разликата между краткосрочните двугодишни книжа и дългосрочните 10-годишни облигации се задълбочава, е известна като инверсия на дълговата крива и в икономическата теория се разглежда като предпоставка за рецесия, припомня Bloomberg.

Като цяло подобни моменти предшестват икономическия спад с 12 до 18 месеца.

По-рано тази седмица доходността на 2-годишните бонове надхвърли тази на 10-годишните с повече от процентен пункт за първи път от 1981 г. Тази тенденция също показва, че инвеститорите вярват, че лихвените проценти ще се покачат по-високо от очакваното през следващите месеци, отбелязва WSJ.