Годишната потребителска инфлация в Китай се забавя до най-ниския си темп от година насам през февруари, тъй като потребителите остават предпазливи въпреки отпадането на строгите ограничителни мерки, въведени заради пандемията, в края на 2022 г.

В съчетание с продължаващата дефлация при производителите, също отчетена в четвъртък, посочват анализатори, цитирани от Reuters, данните показват, че ценовият натиск не се е превърнал в пречка за засилването на правителствените мерки в подкрепа на икономическото възстановяване след COVID-19.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ) през февруари е с 1,0% по-висок от този година по-рано, нараствайки с най-бавния темп от февруари 2022 г. насам, съобщава Националното статистическо бюро на Китай.

Резултатът е доста под медианната оценка от 1,9%, получена в проучване на информационната агенция, и под годишното повишение от 2,1%, регистрирано през януари.

Правителството цели средното равнище на потребителските цени през тази година да бъде с около 3% по-високо от това през 2022 г.

Живей Джан, президент на Pinpoint Asset Management, коментира, че данните противоречат на други такива, които показват значителен ръст на вътрешното търсене.

"Слабият ръст на ИПЦ отваря пространство за правителството да въведе още инструменти за облекчаване на паричната политика", казва той.

След като миналата година китайското правителство два пъти намали ставката на задължителните банкови резерви, за да стимулира икономиката, обаче, икономистите не очакват големи промени в рамките на тази година.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това
И тук идва един парадокс, свързан с COVID-19. Докато много западни икономики трошат десетилетни рекорди по отношение на инфлацията, крутите ограничителни мерки срещу пандемията на Пекин потискат производството и търсенето в страната, което пък ограничава ръста на инфлацията.

Но икономистите очакват инфлацията да се засили през следващите месеци, най-вече заради края на политиката за нулев ковид.

Юанът отслабва

Юанът започна да губи стойност в четвъртък, съобщава още Reuters, тъй като икономическите данни съживяват съмненията на инвеститорите относно темповете на възстановяване. Основно предизвикателство пред тях е отслабващото външно търсене и спада в местния сектор на недвижимите имоти.

Според анализаторите Пекин си е поставил консервативна цел за растеж на брутния вътрешен продукт през 2023 г. от около 5%, което е знак, че управляващите Китай осъзнават насрещните икономически ветрове.

Забавянето на ръста на потребителските цени се дължи на намаляването на търсенето след празниците около Лунната нова година през януари, обясняват още анализаторите, а цените на повечето пресни храни са се понижили в резултат на топлото време и изобилното предлагане.

Основната годишна потребителска инфлация в Китай, която изключва волатилните цени на храните и енергията, е 0,6% през февруари спрямо 1,0% през януари.

В същото време дефлацията при производителите се задълбочава и продължава вече пети месец.

Индексът на цените на производител (PPI) през февруари се понижава с 1,4% в сравнение с предходната година.

Миналата година китайската икономика изживя една от най-слабите си години от десетилетия насам, притисната от строгите противопандемични мерки, срива в сектора на недвижимите имоти и рестрикциите срещу местни частни предприятия от страна на западните пазари.