Финансовите технологии са един от най-бързо развиващите се иновативни подсектори на технологичната индустрия. Пример за това е "финансоворо суперприложение без граници" Revolut. Създадена в Лондон през 2015 г., услугата стартира като предплатена карта, предлагаща безплатна обмяна на валута, а към днешна дата за компанията работят 6000 служители, обслужващи 27 млн. клиенти в 37 държави с повече от 50 продукта.

В търсене на следващите звезди ако не на световния, то поне на българския финтех небосвод, от Българската финтех асоциация (BFA) и Стопанския факултет към СУ “Св. Климент Охридски” стартират финтех хакатон, който цели да помогне на студенти да създадат свои компании в сектора.

From Zero To Fintech

Хакатонът From Zero To Fintech е продължение на Магистърската програма „Финанси, инвестиции и финтех“, към Стопански факултет на Софийски Университет и Магистърската програма “Финтех, финанси и дигитални иновации” във ВУЗФ. Събитието е подкрепено от представители на публичния и частния сектор, сред които Министерство на финансите, КФН, БНБ, “Иновативна София”, Европейска комисия, ВУЗФ, Технически университет, Софийски Университет “Св.Климент Охридски”, и др.

От хоби до бизнес - как инкубаторът на PARA подкрепя роботиката у нас Второто издание на инициативата приема кандидатури до 20 февруари 23:59 ч.


“Хакатонът ще се състои между 18 и 26 март, в хибриден формат, като през първия ден участниците ще присъстват на обучителни семинари, водени от едни от най- изявените специалисти в областта на финансовите технологии. Семинарите ще обхванат теми като изготвяне и представяне на бизнес план пред инвеститори, методи за рекламиране и представяне на финтех продукти и услуги на пазара, както и основни регулации и законодателства в България и Европа”, посочват организаторите.

В рамките на 5 дни - от 19 до 24 март, отборите ще трябва да изготвят своя бизнес проект, като всеки от тях ще има назначен ментор, който е специалист в съответна област. Чрез кратки сесии менторът ще подпомага поверениците си и ще им дава насоки в процеса на работа.

На 25 март всеки отбор ще трябва да изготви 3-минутно видео, в което да представи своя бизнес проект, а на 26 март всички проекти ще бъдат представени пред жури.

Във финалния ден на хакатона, ще се проведе и конференция, в която ще участват представители от публичния и частния сектор, обсъждайки водещите теми в света на финансовите технологии.

В края на последния ден журито ще излъчи трите най-добри идеи и отбори. Победителите ще получат награди под формата на услуги, които да спомогнат за пазарната реализация на бизнес идеите им. И това не е всичко - организаторите са подготвили и финансова награда от 3 000 лева на проект.

Регистрацията за хакатона From Zero To Fintech е отворена до 17 март, а повече информация за събитието можете да намерите на ТУК.