„Неяснотата на върха се запазва, ако изборите бяха в началото на март. Развръзката предстои.“ Това е общият извод от най-новото проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, показващо нагласите на електората на старта на кампанията за изборите на 2 април.

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният:

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%,

ДПС и „Възраждане“ са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%.

Със 7,3% БСП е на петото място.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са „пакетирани“ „Български възход“ с 3,7%, „Има такъв народ“ – с 3,4% и „Левицата“ – с 3,2%.


Gallup

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза, подчертават от социологическата агенция.

При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6% от анкетираните. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

Изследването е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.