Въпреки че вече отпразнувахме Международния ден на жената, никога не е излишно да напомним, че това, което повечето жени искат, не е специален празник, на който получават цветя и театрално потупване по рамото, а просто да печелят толкова, колкото техните колеги от мъжки пол.

Не е умопомрачителна новина, че жените все още печелят средно 82 цента срещу долар в сравнение с мъжете, пише Fast Company. Според ново проучване обаче най-несправедливо възнаградени се чувстват жените във финансовия сектор.

Данни на Glassdoor показват, че 63% от жените в сферата на финансите смятат, че заплащането им не се подобрява. Такова мнение изразяват 53% от мъжете.

Голямата раздяла на жените с работата им: Просто им е писнало. Ето от каквоДокато покриват поредния професионален маратон, жените са по-склонни от своите колеги мъже да инвестират в отношенията и културата на работното място

Разликата в заплащането в сектора е добре документирана. Миналата година STRESTESK изследва възнагражденията на 800 финансови специалисти в малки и средни компании в САЩ и Европа и установи, че мъжете печелят около 13% повече от жените.

Докато средната заплата на жените е била 105 000 долара годишно, мъжете са направили около 15 000 долара повече.

Данни от анкета в САЩ, проведена през 2019 г., е още по-очевидна - те показват огромна пропаст между заплащането на жените и мъжете на управленски позиции във финансовия сектор, отбелязва Fast Company. Мъжете печелят средна заплата от 102 404 долара годишно, докато жените финансови мениджъри - едва 68 737 долара.

Проблемът продължава и на друго място: 62% от жените в рекламната индустрия и 60% в счетоводството също заявяват, че не са оценявани еднакво с мъжете, според Glassdoor.

44% от счетоводителите очакват промяна в кариерата си в идните 12 месецаХибридната работа все още е актуална за професията

Въпреки че жените работят на много повече високоплатени работни места, отколкото преди 20 години, разликата в заплащането остава същата. Според анализ на Pew Research от 2022 г., 61% от жените смятат, че това се дължи на различния начин, по който работодателите са свикнали да ги третират. Само 37% от мъжете смятат, че работодателите им се отнасят по-различен начин с колегите им жени.

Кристалина Георгиева призна: Работя двойно, за да съм равна с мъжете

Други изследванията показват, че докато приходите на жените често намаляват, след като станат майки, бащинството има обратен ефект върху приходите на мъжете.

„Наказанието за майчинството“ е масово, допълва Fast Company. Майките в САЩ получават около 71 цента за всеки долар, който правят татковците, според анализ на Националния женски център от 2018 г. Загубата на 16 000 долара годишно не е малка сума, особено когато цената на памперсите също хвърчи нагоре.