Три години след началото на пандемията Covid-19 повечето жени вече се завръщат към нормалния работен режим в компаниите. Промяната в корпоративното им поведение обаче е осезаема. Освен разликата в заплащането, която е най-чувствителна при работещите майки, представителките на нежния пол споделят, че твърде често усещат икономически и личностен натиск, което ги кара да търсят промяна. Това показват изводите от последното проучване Momentive/CNBC Women at Work, проведено през месец февруари.

Проучването установява, че възможността за икономически спад оказва влияние върху сериозна част от работещите жени. Въпреки че 46% от тях твърдят, че опасността от рецесия не е предизвикала промени в работата им, 27% заявяват, че през последната година са работили повече часове, а 17% са отложили ползването на отпуск. 15% от дамите са поискали увеличение на заплатата, а 10% са отложили тази важна кариерна стъпка.

Кралицата на каскадите със самолет Беси Коулман е новата Барби Производителят Mattel официално обяви пускането на пазара на куклата Bessie Coleman

Икономическата несигурност е на дневен ред и много служители вече съжаляват, че са напуснали работата си. Почти две трети от участничките в проучването обаче споделят, че са предпочели да останат на работните си места през последната година. Само една трета са напуснали работата си или към настоящия момент обмислят това.

Основната причина при 52% е по-високото заплащане. При жените, които вече са напуснали работата, заплатата е била основен мотив за 36%, кариерното развитие за 39%, а балансът между професионалния и личния живот при цели 45%.

Това обаче не означава, че жените са спрели да работят.

Напротив - около една четвърт съобщават, че натрупват повече часове седмично, отколкото преди година. Повече от половината анкетирани дами (56%) споделят, че психичното им здраве страда до степен на професионално прегряване, известно повече като бърнаут заради работата им, което е малко повече от процентите през 2021 г. и 2022 г. – съответно 53 и 54 на сто.

Макар че пандемията е една от основните причини жените да напуснат работа през последната година, 27% от анкетираните в твърдят, че са го направили тъй като са били твърде претоварени, а 41% заявяват, че именно стресът е причината, поради която обмислят да напуснат работа.

От традиционалисти до идеалисти – кой какво търси на пазара на труда?McKinsey обособяват пет различни групи служители, като всяка от тях има своите изисквания към работодателите

На този фон, нивото на амбиция остава близко до това от миналата година. 48% от жените се определят като "много амбициозни", което е само с един процентен пункт по-малко в сравнение с 2022 г. Най-мотивирани към постижения са цветнокожите, като почти две трети от чернокожите служителки се определят като "много амбициозни" в кариерата си, 52% от латиноамериканките също са на това ниво в сравнение с 43% от белите представителки на нежния пол.

Добри новини има и по отношение на заплащането и повишението.

44% от работещите жени съобщават, че заплатите им са се увеличили през последните 12 месеца.

Любопитна подробност е, че 41% от служителките признават, че не са чували за новите закони, задължаващи компаниите да публикуват нивата на заплатите, а само 12% казват, че са използвали информацията от тези закони за прозрачност на заплатите, за да преговарят за повишение. За сравнение при мъжете: една трета от тях не са чували за промените, а 16% са ги използвали, за да преговарят за повишение.

27-годишната Лиза, която учи банкерите как да се здрависватТя им дава ценни съвети как да се здрависват, как да се представят, как да говорят с ръководители, да водят “малки” разговори и др.

Що се отнася до решението на Върховния съд в САЩ относно репродуктивните права, почти една четвърт от жените не биха работили в държава, която ограничава или забранява абортите, а три пъти повече заявяват, че биха работили само в държава, която ги ограничава или забранява. По-младите жени и тези с по-високи доходи са по-концентрирани върху въздействието на отмяната на решението на съда. Около една трета от работещите жени на възраст 18-34 години и 29% от жените с доходи от 100 000 долара или повече казват, че няма да работят в щат, който ограничава или забранява абортите.