Ако търсите задълбочено изследване на най-новите тенденции, свързани с моделите и режими на работа, ще ви разочароваме с нещо кратко и по същество.

Това е т.нар. Bare-minimum Monday – най-новата фраза на работното място, която привлича вниманието след вече поостарелите термини Great Resignation (Голямото доброволно напускане, започнало в началото на 2021 г. след пандемията от COVID-19.) и Quiet Quitting (Тихото напускане, отнасящо се за служители, които не полагат очакваните от мениджърите им повече усилия).

Минималният понеделник означава точно това, което подсказва името му: спокоен и безгрижен подход към първия ден от работната седмица като вид механизъм за справяне с всичко, което предстои.


3 тлеещи конфликта на работното място, които ще кипнат през 2023 г.Намаляващите бюджети и новият фокус върху ефективността ще се сблъскат с предизвикателствата дистанционна работа, производителност и заплащане

Мариса Джо Мейс, създател на TikTok, която в момента работи за себе си, се смята за най-активен разпространител на термина.

Когато осъзнава колко страхове от предстоящата работна седмица я връхлитат в неделя, тя решава, че нещо трябва да се промени. Така се ражда ритуалът ѝ да прави минимума в понеделник, разказва MarketWatch.

„Не провеждам срещи и го карам бавно през първите два часа – без технологии и без проверка на мейли. Просто правя каквото трябва, за да се чувствам добре в началото на деня“, казва тя.

Добрите служители невинаги са влюбени в работата си Ако вашите служители са на линия всеки ден, правейки точно това, което искате от тях, значи те работят

Не всички обаче възприемат тази тенденция, смятайки, че минималният понеделник трябва да има своите граници.

„Няма нищо лошо в това да започнете бавно деня си, но какво ще стане, ако проектът, върху който работите, се е сблъскал с неочаквано, но огромно препятствие? Ами ако ваш колега е болен и трябва да покриете неговите отговорности?“, коментира Марта Александър за Evening Standard.

Тя отбеляза също, че нулевият понеделник не е толкова ново понятие: „Кой не е имал забързан и тежък уикенд и не е сядал на бюрото си в понеделник сутрин с мисълта „Просто трябва да оцелея следващите осем часа“, примирявайки се, че това няма да е най-динамичният ден в кариерата му?“

В публикация на Business Insider Мариса Джо Мейс казва, че вече е получила доста критики след въвеждането на термина от хора, които предполагат, че тя е представител на разглезено поколение, „което не познава стойността на упоритата работа“.

Тя е съгласна, че минималният понеделник „не е реалистичен за всички“, но не се отказва от основната си теза: че не трябва да оказваме прекалено голям натиск върху себе си в началото на работната седмица. В крайна сметка по-бавният подход може да ни направи по-продуктивни.

„Правя повече, когато успявам да сваля напрежението“, казва тя.