Софийска градска прокуратура (СГП) пое надзора на разследване, водено от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Предстои да бъде установено дали картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана, и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

Картината вече е приобщена като веществено доказателство по делото и се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

Наблюдаващият прокурор в СГП незабавно предприе необходимите действия в рамките на своята компетентност за установяване на всички факти и обстоятелства по случая.

Дадени са подробни указания, които предстои да бъдат изпълнени. Ще бъде назначена допълнителна експертиза, която да изследва автентичността на картината.

Картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро е открита при спецакция в БългарияОперацията, в която участва и ГДБОП, е проведена на територията на София, Атина и остров Крит

Припомняме, че произведението на изкуството, което вероятно е на американския художник Джаксън Полък, беше открито у нас при съвместна операция на българските и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. По оценка на експерти цената на такова произведение на изкуството може да достигне 50 милиона евро.

Операцията е проведена на територията на София, Атина и остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

Задържани са трима гръцки граждани и един българин.