Японската мисия Hayabusa 2 е открила органични молекули в проби, събрани от близкия до Земята астероид “Рюгу”.

"Когато изследователите анализираха пробите, събрани от две различни места на астероида, те откриха урацил, един от градивните елементи на РНК, както и витамин В3 или ниацин, ключов кофактор за метаболизма в живите организми”, разказват от специализираната платформа Nature Communications.

Урацилът е нуклеобаза или азотсъдържащо съединение. Той е една от петте нуклеобази в ДНК и РНК - белтъците и молекулите, които съдържат генетична информация и инструкции от решаващо значение за клетките на живите организми.

“Рюгу” е богат на въглерод астероид с ромбовидна форма, който е широк около 1 километър, а японската мисия е първата в историята, която връща на Земята подповърхностна проба от астероид.

Мисията на Японската агенция за аерокосмически изследвания успява да го направи през февруари 2019 г., след като изстрелва меден "куршум" в астероида, за да отвори 10-метров кратер. Пробата е взета през юли 2019 г., след което Hayabusa 2 прелита покрай Земята и пуска пробата в Австралия през декември 2020 г.

„Джеймс Уеб“ и „Хъбъл“ продължават да изумяват с още разкрития за ВселенатаНАСА и ЕКА публикуваха снимка, която показва странен сблъсък на галактики
При по-ранни анализи изследователите също са откривали аминокиселини и други молекули в пробите от “Рюгу”, а урацил и ниацин са засичани в метеорити, паднали на Земята.

Но има една голяма разлика - всички проби досега са прелитали през земната атмосфера.

"Учените и преди са откривали нуклеобази и витамини в някои богати на въглерод метеорити, но винаги е съществувал въпросът за замърсяване при излагане на земната среда", казва в изявление пред специализираното издание водещият автор на изследването Ясухиро Оба, доцент в Университета Хокайдо в Япония. "Тъй като космическият апарат събра последните две проби директно от астероида “Рюгу” и ги достави на Земята в запечатани капсули, замърсяването може да бъде изключено."

Основни елементи на живота в Космоса

Изследователите откриват молекулите, когато накисват частици, събрани от “Рюгу”, в гореща вода и анализират резултатите с помощта на различни методи за наблюдение като течна хроматография и масспектрометрия. В резултат на това екипът открива сигнатури на урацил, ниацин и други органични съединения, съдържащи азот.

"В пробата бяха открити и други биологични молекули, включително селекция от аминокиселини, амини и карбоксилни киселини, които се намират съответно в протеините и метаболизма", казва Оба.

Откритията допринасят за нарастващите доказателства, че градивните елементи на живота са възникнали в Космоса и първоначално са били “доставени” на Земята преди милиарди години от метеорити.

“Джеймс Уеб” погледна в миналото и преобърна науката за Вселената Космическата обсерватория е разкрила шест големи галактики, които са съществували между 500 и 700 милиона години след Големия взрив
Молекулите вероятно първоначално са се образували чрез фотохимични реакции в лед в космическото пространство преди още да е съществувала нашата Слънчева система, казва Оба пред Nature Communications.

Още изследвания на състава на астероидите

Концентрациите на молекулите в двете проби са различни, но това вероятно се дължи на излагането им на суровата космическа среда. Възможно е някога “Рюгу” да е бил част от по-голямо небесно тяло - комета, например, която се е разпаднала на парчета при сблъсъци с други космически обекти.

Всичко това означава, че е напълно възможно, когато космическите скали са се разбивали в други планети в нашата Слънчева система, те също да са носили градивни елементи на живота.

"Не мога да кажа, че наличието на такива съставки води пряко до наличието на извънземен живот, но поне техните компоненти като аминокиселини и нуклеобази може да присъстват навсякъде в космоса", казва Оба.

Сега изследователите искат да разберат колко често тези молекули се срещат в астероидите и за тяхно щастие са очаква проба от друг астероид, на име “Бенну”, трябва да бъде доставена на Земята през септември от космическия кораб на НАСА OSIRIS-REx.