Българска гражданка е екстрадирана в САЩ след повдигнато обвинение за участие в криптопирамидата на Ружа Игнатова OneCoin, съобщи министерството на правосъдието в САЩ.

Сънародничката на име Ирина Дилкинска е екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съд, се казва още в съобщението. Тя е била ръководител на правния отдел в компанията, основана от Ружа Игнатова през 2014 г. и базирана в София.

На 41-годишната Ирина Делкинска са повдигнати две обвинения за измама и пране на пари, които предвиждат максимална присъда от 20 години затвор.

"Ирина Дилкинска, предполагаемият ръководител на отдел "Правен" на пирамидалната схема за криптовалута OneCoin, е извършила точно обратното на длъжностната си характеристика и се предполага, че е дала възможност на OneCoin да изпере милиони долари от незаконни приходи чрез фиктивни дружества. Дилкинска е помогнала за поддържането на широкомащабна схема с милиони жертви и загуби за милиарди долари и сега тя ще бъде изправена пред правосъдието за предполагаемите си престъпления.", се казва в изявление на американския прокурор по делото Деймиън Уилямс.

Българка влезе в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпнициТова е и единствената жена в списъка

"Дилкинска е помогнала на съучастника си Марк Скот да изпере около 400 млн. долара от приходите на OneCoin, докато е била ръководител на правния отдел, както се твърди в разкритите днес обвинения. Когато е научила за ареста на Скот, тя е унищожила уличаващи документи и е изпратила на друг съучастник уличаващи съобщения. Както обявените днес действия трябва да покажат, ФБР ще продължи решителните си действия да изправи пред правосъдието предполагаеми измамници като Дилкинска.", допълни помощник-директорът на ФБР Майкъл Драйскъл.

Специалният агент Томас Фаторусо заявява: "Обвиненията срещу Ирина Дилкинска са резултат от изключителната работа на нашите федерални и международни партньори от правоохранителните органи. Тези, които извършват измами, днес са предупредени, че разследващите финансови измами служби и органи ще ги държат отговорни, независимо къде се намират."

През 2014 г. Ружа Игнатова, известна още като "Криптокралицата", и Карл Себастиан Гринууд основават OneCoin, дружество със седалище в София, България, което предлага на пазара предполагаема криптовалута със същото име, която всъщност е измамна пирамида. OneCoin функционира като мрежа, чрез която членовете получавават комисиони за набиране на други хора, които да закупят пакети с криптовалута. По този начин структурата повлиява за бързото разрастване на мрежата от членове на OneCoin. Според рекламните материали на OneCoin над три милиона души са инвестирали в измамни пакети с криптовалута. Данните показват, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и четвъртото тримесечие на 2016 г. OneCoin е генерирала приходи от продажби в размер на 4,037 млрд. евро и е реализирала "печалби" в размер на 2,735 млрд. евро, се казва още в мотивите на допълнителното обвинение и други документи и изявления, направени в съда.

В София тече акция срещу финансова схема с криптовалутиЗа по-късно днес е насрочен брифинг на прокуратурата по темата

Според магистратите, екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска е предполагаемият ръководител на отдел "Правен" на OneCoin, но вместо да гарантира, че компанията ще спазва закона, тя е съдействала за създаването и управлението на фиктивни дружества с цел изпиране на приходите от OneCoin и задържане на имущество, принадлежащо на Ружа Игнатова.

Според обвинението, през 2016 г. и 2017 г. Дилкинска е съдействала на съучастника си Марк Скот, бивш съдружник в известна международна адвокатска кантора, да изпере около 400 млн. долара приходи от OneCoin чрез поредица от фалшиви инвестиционни фондове на Кайманските острови. Наред с това, българката е използвала дружество на име B&N Consult EEOD, което било фалшиво описано като предлагащо "патентовани консултантски услуги, поддръжка и софтуерни решения" на своите клиенти и е генерирало 200 млн. евро през 2015 г. до 2016 г., за да прикрие прехвърлянето на милиони долари като предполагаеми "инвестиции" във фондовете на Скот.

В действителност B&N е било фиктивно дружество, което не е генерирало законни приходи и е било използвано от Дилкинска за изпиране на приходите от OneCoin. През септември 2018 г. или около тази дата българката научава за ареста на Скот във връзка с изпирането на приходите му от OneCoin.

Малко след тя унищожава документи, изпраща на съучастника си Константин Игнатов (брат на Ружа Игнатова – б.р.) текстово съобщение с линк към статия в медия за ареста, а след това пише поредица от текстови съобщения, включително:

"Вижте това!!!!!"; "Нещо се случва"; и "Ако това е вярно, трябват ми мега адвокати".

На 12 октомври 2017 г. Игнатова е обвинена в измама и пране на пари, свързани с OneCoin, в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк и е издадена федерална заповед за ареста ѝ. На 25 октомври 2017 г. тя пътува с търговски полет от София, България, до Атина, Гърция, и това е последния път, в който е забелязана на публично място, преди следите й да се изгубят окончателно.

The Times: Ружа Игнатова претендира за апартамент в ЛондонИгнатова, която е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неизвестност от 2017 г.

През юни 2022 г. Ружа Игнатова е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица. ФБР предлага награда от 100 000 щатски долара за информация, която би съдействала на разследването на властите и евентуален арест на криптокралицата.

Случаят се води от отдел "Комплексни измами и киберпрестъпления" ФБР. Обвиненията, съдържащи се в обвинителния акт, са само обвинения и обвиняемият се счита за невинен до доказване на противното, се казва в края на съобщението на правосъдното министерство.

Властите призовават всеки, който има някаква информация за местонахождението на Ружа Игнатова да се свърже с местния офис на ФБР или с най-близкото американско посолство или консулство. Съобщенията могат да се подават анонимно, както и онлайн на адрес tips.fbi.gov.