26% от населението на света няма достъп до чиста питейна вода, а 46% живеят без минимални санитарни условия.

Това се казва в нов доклад на ООН по повод Световния ден на водата 22 март и в навечерието на първата голяма конференция за водата от 45 години насам, предава АП, цитирана от БТА.

В Доклада на ООН за развитието на световната водна система през 2023 г. се очертава тревожна картина на огромната празнина, която трябва да бъде запълнена, за да се постигнат целите на ООН за осигуряване на достъп на всички хора до чиста вода и канализация до 2030 г.

Ричард Конър, главен редактор на доклада, заяви, че приблизителните разходи за постигане на целите са между 600 млрд. и 1 трилион долара годишно.

Не по-малко важно е да се създадат партньорства с инвеститори, финансисти, правителства и общности, свързани с изменението на климата, за да се гарантира, че парите се инвестират по начини, които поддържат околната среда и осигуряват питейна вода на 2 милиарда души, които нямат такава, и канализация на 3,6 милиона нуждаещи се.

Сушата ще превърне 1,2 млн. души в мигранти до 2050 г.В свят, застрашен от покачващи се температури, опустошителни бури и внезапни наводнения, климатичната миграция се превръщат в кризата на 21 в.

За постигане на целите е необходимо сегашните нива на инвестиции да се умножат по три.

Според доклада потреблението на вода в световен мащаб се увеличава с около 1% годишно през последните 40 години и „се очаква да нараства с подобен темп до 2050 г., което се дължи на комбинацията от ръст на населението, социално-икономическо развитие и променящи се модели на потребление“.

Според Конър, действителното нарастване на търсенето се отчита в развиващите се страни и нововъзникващите икономики, където се дължи на индустриалния растеж и особено на бързото увеличаване на населението на градовете.

Тъй като селското стопанство използва 70% от цялата вода в света, напояването на културите трябва да бъде по-ефективно - както е в някои страни, които сега използват капково напояване, което пести вода. „Това позволява на градовете да разполагат с вода“, добави специалистът.

В резултат на изменението на климата, „сезонният недостиг на вода ще се увеличи в регионите, където в момента тя е в изобилие - като Централна Африка, Източна Азия и части от Южна Америка, и ще се влоши в регионите, където водата вече е в недостиг, като Близкия изток и Сахара в Африка“.

Средно 10% от световното население живее в страни с висок или критичен недостиг на вода, а до 3,5 милиарда души живеят в условия на воден стрес поне един месец в годината, се казва в доклада, публикуван от ЮНЕСКО, организацията на ООН за образование, наука и култура.

Застрахователните щети от наводнения по света нарастват драстичноСамо през първата година от следващото десетилетие - 2021 г., застрахованите загуби са били в размер на 20 милиарда долара

От 2000 г. насам наводненията в тропиците са се увеличили четири пъти, а в северните средни ширини - 2,5 пъти.

Става все по-трудно да се установят тенденциите при засушаванията, въпреки че в повечето региони може да се очаква увеличаване на интензивността или честотата на засушаванията и „екстремните топлинни явления“ като пряк резултат от изменението на климата.

Що се отнася до замърсяването на водите, най-големият източник на замърсяване са непречистените отпадъчни води.

„В световен мащаб 80% от отпадъчните води се изпускат в околната среда без никакво пречистване“, каза той и добави: „В много развиващи се страни това е почти 99%“.

Идва ли краят? ООН публикува Настоящите планове не са достатъчни, за да се предотврати най-лошото, което може да очаква човечеството

Тези и други въпроси, сред които опазването на водните екосистеми, подобряването на управлението на водните ресурси, увеличаването на повторното използване на водата и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на използването на водата, ще бъдат обсъдени по време на тридневната конференция на ООН за водите, която се открива днес под съвместното председателство на краля на Нидерландия Вилем-Александър и президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

В списъка на ораторите са включени 171 държави, включително над 100 министри, както и повече от 20 организации. Срещата включва и пет „интерактивни диалога“ и десетки съпътстващи събития.

Датата 22 март е обявена за Световен ден на водата от Общото събрание на ООН през 1993 г. Оттогава се отбелязва с различни събития по целия свят.

"И тъй като водата засяга всички ни, трябва всеки да предприеме действия. Това значи и ти! Това е момент, който се случва веднъж на поколение, за да се обедини светът около водата. Изиграй своята роля. Направи, каквото можеш", се казва в призив, публикуван в сайта на Световния ден на водата.