Мистерията с картината, открита у нас при спецакция на ГДБОП и Европол, се заплита още повече.

Платното, за което се предполага, че е на американския художник Джаксън Полък, има на гърба си послание до холивудската звезда Лорън Бекол. Това съобщиха на брифинг от Софийската градска прокуратура, цитирани от БНТ.

На гърба на картината на английски език е написано следното посвещение:

"На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949".

Датата 16 септември съвпада с рождения ден на американската актриса, която през 1949 година е изгряваща холивудска звезда. Тя е носителка на "Златен глобус" и има номинация за "Оскар". Освен филмовата ѝ кариера, се изявява и на театралната сцена зад Океана, за което има награда "Тони".

Омъжена е за Хъмфри Богарт, с когото остава до смъртта му.

Картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро е открита при спецакция в БългарияОперацията, в която участва и ГДБОП, е проведена на територията на София, Атина и остров Крит

Освен посвещението, върху картината има поставени и други знаци, които ще бъдат оповестени след като стане ясно кое е автентично и кое не, коментира говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

На гърба на картината има и надпис на румънски език като има данни, че творбата е попаднала в личната колекция на разстреляния комунистически лидер Николае Чаушеску, съобщава още БНТ, цитирайки свои източници.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полак. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с тези, ползвани от Полък в други произведения.

Комисия от трима български експерти, уточнява, че макар и важно, това не е заключително доказателство дали творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба - нещо, невъзможно на този етап, коментираха от СГП. По указания на наблюдаващия прокурор се подготвя допълнителна експертиза на произведението. Ще се търси и международна правна помощ.

Към момента няма данни картината да е била категоризирана, нито да е била обявявана за издирване.

Откритата у нас картина на Джаксън Полък вече е веществено доказателствоПредстои да бъде установено дали картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана

Антимафиотите у нас са реагирали на сигнал, че се подготвя продажбата на значимо произведение на изкуството. Българинът, у когото е открита картината, не е бил нейн собственик, а я е съхранявал. Той казва, че не е знаел дали платното е автентично или не.

Картината беше открита у нас при операция на българските и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

Операцията е проведена на територията на София, Атина и остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори.