Водещият икономист Нуриел Рубини вярва, че през следващата година е вероятно да има „тежка рецесия“ заради „Бермудския триъгълник“ от опасности за икономиката.

Рубини, който предсказа глобалната финансова криза от 2007-2008 г. и си спечели прозвището „Dr. Doom” на Уолстрийт, споделя мислите си в подкаста Forward Thinking на McKinsey Global Institute.

Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия.

В подкаста той повтаря тезата си, че експлозията на неустойчива задлъжнялост предполага, че много кредитополучатели – домакинства, корпорации, банки, правителства и дори цели държави – са неплатежоспособни "зомбита". И че са успели да оцелеят въпреки високите нива на дълга поради ниските лихвени проценти.

Рубини и преди е казвал, че както по време на световната финансова криза през 2008 г., така и по време на Covid-19 кризата, много неплатежоспособни хора и институции, които иначе биха фалирали, са били спасени от политиките на нулеви или отрицателни лихвени проценти и директни фискални спасителни програми.

Инфлацията обаче сложи край на този зомби блокбъстър, смята Рубини.

Сега, когато Фед и други централни банки са принудени да се борят с ценовия натиск чрез повишаване на лихвените проценти, зомбитата изпитват рязко увеличение на разходите си за обслужване на дълговете, казва Рубини и добавя, че смята за вероятно да има „тежка рецесия“ през следващата година.

4 въпроса, които икономистите си задават след изказването на Джером Пауъл

В сряда Федералният резерв продължи битката си с инфлацията като повиши основния си лихвен процент с четвърт пункт, въпреки опасенията, че това може да увеличи скорошните сътресения в банковия сектор.

Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics, определи увеличението като „ненужно“, докато изпълнителният директор на Tesla и Twitter Илон Мъск стигна по-далеч, наричайки го „глупаво“.

Мъск каза, че Джером Пауъл се справя толкова зле в работата си, че GPT-4 би бил по-добър председател на Фед от него: „Това глупаво увеличение на лихвите ще влоши бягството на вложителите“, писа в Twitter Мъск.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

Рубини смята, че Фед и другите централни банки сега са в губеща позиция. Повишаването на лихвите може да разклати банковата система и да доведе до по-голяма нестабилност, но понижаването им може да стимулира по-висока инфлация.

„Твърде късно е да се намери решение, което да предотврати твърдо приземяване и сериозно финансово напрежение“, каза той по-рано тази седмица по Bloomberg TV.

Запитан в подкаста Forward Thinking на McKinsey Global Institute дали има конкретни признаци, които ще покажат „кога нещата ще се счупят“, той отбелязва, че няколко фактора ще дадат сигнал за това. Сред тях са падащи заплати, потенциална безработица, както и спад в приходите и печалбите на компаниите.

Заради високите лихвени проценти, цените на активите бяха паднали, тъй като компаниите се изправиха пред по-високи разходи по заемите си и намалена ликвидност. "Дори и кешът имаше отрицателна реална възвръщаемост заради инфлацията", каза Рубини.

И ако сте домакинство или компания с висока задлъжнялост, добавя той, "това е удар по способността ви да обслужване този дълг". За потребителите това може да означава по-скъпи за изплащане ипотеки, кредитни карти или автомобилни заеми, а за компаниите заемите им към банките.

Рубини сравнява опасността с Бермудския триъгълник, добавяйки: „Ударът върху приходите, върху стойността на активите ви и след това върху тежестта на финансирането на задълженията ще ви постави в ситуация на бедствие, ако сте домакинство или компания с висок ливъридж.“

Ако такова бедствие се разпространи достатъчно широко, в крайна сметка се стига до системна дългова криза. Не сме далеч от този сценарий, казва Рубини.