Обединеното кралство смекчава възраженията си срещу изкупуването на Activision Blizzard от страна на Microsoft. Органът за защита на конкуренцията и пазарите на страната (CMA) преразгледа заключенията си и определи, че сливането няма да доведе до значително намаляване на конкуренцията в областта на игралните конзоли, съобщава Engadget.

Maкар че фактите остават непроменени, сега надзорният орган констатира, че собствеността на Microsoft върху франчайзи като Call of Duty "няма да засегне съществено" конкурентноспособността на Sony и нейната конзола PlayStation. Според CMA Microsoft би могъл да "намали" привлекателността на PlayStation с тази сделка, но платформата на Sony има достатъчно силен каталог, така че щетите да бъдат ограничени.

Задава се нова спирачка за сделката Microsoft-Activision, този път от САЩПрез септември ЕК обяви, че стратира „задълбочено разследване“ на потенциалното сливане
Британският регулатор също така е преразгледал и позицията си, че Microsoft може да извлече полза от изключването на Call of Duty от аудиторията на PlayStation. Според CMA последните данни показват, че Microsoft би претърпяла значителни загуби при "всеки възможен сценарий", ако ограничи франчайза на играта само до Xbox или предложи някакви ексклузивни привилегии. С други думи, недостатъчен брой геймъри биха преминали от PlayStation към Xbox, за да може тази стратегия да бъде успешна.

От CMA поясняват, че актуализираните им констатации не променят техните опасения относно услугите за облачни игри. През февруари регулаторът пресметна, че Microsoft представлява до 70% от световния пазар и че сделка с Activision Blizzard може да се окаже негативна за геймърите, които не могат да си позволят скъпа конзола или компютър.

Но актуализацията на мнението на британския надзорен орган не променя факта, че съпротива срещу сливането има и в други държави. Федералната търговска комисия на САЩ все още иска да блокира поглъщането, като посочва, че Microsoft е направила бъдещи заглавия като Redfall ексклузивни за Xbox конзолите въпреки уверенията, които е дала на властите на Европейския съюз.

Тя все пак подобрява шансовете на Microsoft да завърши придобиването - един голям регулаторен орган току-що се отказа от основната си точка на оспорване, посочват още от Engadget.