Волатилната седмица на Уолстрийт завърши с повишение на основните борсови индекси въпреки продължаващите страхове за здравето на банковата система.

Доходността на облигациите падна, тъй като инвеститорите се насочиха към убежището на държавните облигации, а златото се търгуваше близо до рекордни върхове. В петък инвеститорите се заредиха и със сигурни акции на компании в сектори като комунални услуги, здравеопазване и потребителски стоки.

S&P 500 натрупа 22,27 пункта, или 0,6%, за да затвори на 3970,99.

Dow Jones Industrial Average добави 132,28 пункта, или 0,4%, завършвайки на 32237,53.

Nasdaq Composite се повиши с 36,56 пункта, или 0,3%, до 11823,96.

Така на седмична база индексът S&P 500 спечели 1,4%, Dow се повиши с 1,2%, а Nasdaq се покачи с 1,7%.

Акциите на финансовите компании останаха разнопосочни в петък, като големите американски институции и европейските банки се понижиха, докато няколко регионални банки продължиха да се възстановяват от скорошните разпродажби.

Акциите на Deutsche Bank се сринахаСпадът на европейските борси се задълбочава

Акциите на Deutsche Bank се сринаха, докато инвеститорите търсеха следващата проблемна точка след проблемите на Credit Suisse и принудителната сделка с UBS миналия уикенд, както и след по-ранния срив на Silicon Valley Bank и два други американски кредитора. Акциите на листнатата във Франкфурт Deutsche Bank паднаха с 8,5%.


Борсовите индекси в Европа приключиха седмицата на червеноВъпреки уверенията на ЕЦБ, че банковият сектор в Европа е стабилен и ликвиден

Майкъл Бел, глобален пазарен стратег в J.P. Morgan Asset Management, казва, че инвеститорите се опитват да определят „до каква степен опасенията за банковата система ще доведат до затягане на кредитните условия“, отбелязва The Wall Street Journal.

В САЩ JPMorgan загуби $1,93, или 1,5%, за да завърши на $124,91, докато Morgan Stanley спадна с $1,89, или 2,2% до $83,95. Регионалните банки се повишиха, поддържани от KeyCorp, с 59 цента, или 5,2%, до $11,86.

Акциите на Activision Blizzard поведоха индекса S&P 500 нагоре, завършвайки с $4,71, или 5,9%, по-високо на $84,39, след като антитръстовият регулатор на Обединеното кралство заяви, че сделката за планираното поглъщане на производителя на видеоигри за $75 млрд. от Microsoft е по-близо до одобрение. Microsoft добави $2,91, или 1%, до $280,57.

Лондон даде зелена светлина на сделката Microsoft-Activision CMA определи, че сливането няма да доведе до значително намаляване на конкуренцията в областта на игралните конзоли

Акциите на компаниите в сектора на комуналните услуги в индекса се повишиха с общо 3,1%, следвани от други сектори, които обикновено се смятат за по-сигурни, като недвижимите имоти, които се покачиха с 2,6%, и потребителските стоки, нараснали с 1,6%.

„Процесите започват да следват схемата на рецесията“, казва Бил Калахан, инвестиционен стратег в Schroders, цитиран от WSJ. Компанията за управление на активи, е сред тези, които позиционират стратегията си в очакване на рецесия, с акции в по-сигурни сектори, с изключение на недвижимите имоти, посочва Калахан. Компанията също така гледа скептично на скорошното пренасочване на много инвеститори обратно към акциите на големи технологични компании (които скочиха, когато лихвените проценти бяха близо до нулата), предвид големите съкращения в гиганти като Amazon и Meta Platforms, предполагащи забавяне на растежа.

Нуриел Рубини смята, че има вероятност за „тежка рецесия следващата година“Професорът от Нюйоркския университет предупреждава за „огромното натрупване на дългове“ в световен мащаб през последните десетилетия

Инвеститорите също така потърсиха подслон на дълговия пазар, което тласна доходността на 10-годишните държавни облигации до 3,379% от 3,406% в четвъртък, отбелязвайки най-интензивния триседмичен спад от март 2020 г. Доходността на 2-годишните облигации падна до 3,777% от 3,808%.

Други признаци, че инвеститорите търсят активи-убежища, е засилването на долара, както покачването на цената на златото. Фючърсите върху благородния метал се търгуваха на над 2000 долара за тройунция тази седмица за първи път от март 2022 г., когато Фед започна да повишава лихвените проценти, за да се бори с инфлацията.

Покачването на цените на златото внушава убеждението на търговците, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти, казва Кристофър Ууд, глобален ръководител на стратегията за акции в Jefferies.

„Причината за това убеждение е предположението, че кредитните условия ще се затегнат в контекста на скорошния стрес, свързан с банките“, добавя той.

Трейдърите сега смятат, че има по-голяма вероятност Фед да задържи лихвените проценти на заседанието си през май на същото ниво, като сега тя възлиза на 88%, в сравнение със 73% в четвъртък, според CME Group.