Само след няколко месеца всеки потребител ще може да поиска от виртуален асистент да препише бележките му от среща по време на служебен разговор, да обобщи дълги теми, разхвърляни в различни от имейли, да създаде бързо конкретна таблица в Excel и да превърне документ от Word в презентация в PowerPoint за секунди.

И това са само част от възможностите, които изкуственият интелект разкрива, интегрирани в платформата Office 365 на Microsoft.

Технологията отваря много нови хоризонти и дори да вземем само миналата седмица за пример, ще видим, че пейзажът в тази сфера се променя не с месеци и години, а с дни. Microsoft и Google представиха нови функции с изкуствен интелект за своите основни инструменти за производителност, а OpenAI - следващото поколение на технологията, която е в основата на нейната AI-чатбот платформа ChatGPT.

В резултат на това, само в рамките на няколко месеца инструментите с изкуствен интелект, които дълго време работеха на заден план в много услуги, се превърнаха в по-мощни и по-видими системи.

Новите функции на Google, например, обещават да помагат на човешки екипи в процеса на разработване на идеи през приложението Docs, a, междувременно, ако компанията ви използва популярната платформа Slack, ще можете да се възползвате от ChatGPT, като го накарате да ви отмени в комуникацията с колегите ви, отговаряйки на нови съобщения и обобщавайки разговорите ви в различните канали за кореспонденция.

OpenAI, Microsoft и Google са в челните редици на тази тенденция, но не са единствени. IBM, Amazon, Baidu и Tencent работят върху подобни технологии, като към тях може да бъде добавен дълъг списък от стартъпи, които също разработват дигитални асистенти и генератори на изображения с изкуствен интелект, посочва CNN и добавя, че идеята на технологичните компании е ясна: AI може да ви направи по-продуктивни и да облекчи основните ви задачи.

Медията цитира главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, според когото “следващото поколение AI ще отключи нова вълна на растеж на производителността и мощни платформи, създадени да премахнат често повтаряемите задачи, освобождавайки ни да преоткрием радостта от креативността."

Всички тези перспективи са факт, но главозамайващо бързото развитие на една технология, която има капацитета да промени света, идва и с притеснения за непредвидените последици, до които може да доведе нейната еволюция.

Ако ChatGPT наистина пести време, защо някои компании го забраняват?Мениджъри вече недоволстват срещу свършената от ботове работа, тревожейки се най-вече за споделянето на поверителна информация с ChatGPT Дори обещанието за по-голяма производителност остават неясни, акцентират от CNN и добавят: “Възходът на автоматизираните имейли, генерирани от изкуствен интелект, например, може да повиши производителността на изпращача, но да намали тази на получателите, които са затрупани от все по-дълги от необходимото компютърно генерирани съобщения, които обаче нямат нужната дълбочина за бизнес комункикация на конкретна тема”.

“Интегрирането на тази технология в основните части на софтуерите за продуктивност, които повечето от нас използват ежедневно, ще има значително въздействие върху начина, по който работим", казва Роуън Къран, анализатор във Forrester. "Но тази промяна няма да обхване всичко и всички още от утре. Ще отнеме време да се научим как най-добре да използваме тези възможности, за да подобрим и коригираме настоящите работни процеси."

Бърза промяна на работното място

Всеки, който някога е използвал опцията за автоматично попълване при писане на имейл или изпращане на съобщение, вече е наясно как AI може да ускори реализацията на ежедневните му задължения. Но новите инструменти обещават да отидат далеч отвъд това.

Новата вълна от AI продукти стартира преди близо четири месеца, когато OpenAI пусна ограничена версия на ChatGPT. Платформата шашна потребителите с изключително човешки звучащи отговори на потребителски заявки и стана част от подготовката на много студенти в престижни университети. В това число и в създаването на убедителни есета по различни теми.

Оттогава насам технологията, в която Microsoft направи многомилиардна инвестиция по-рано тази година, само се подобрява. За това свидетелства и появата на GPT-4 - по-мощна версия на системата, която е в основата на ChatGPT, и обещава да изхвърли предишните итерации.

При представянето на GPT-4 Open AI показа как се изготвят съдебни искове, как се създават работещи интернет страници само на база на ръчно нарисувани скици и как се пресъздават емблематични игри като Pong, Tetris или Snake без почти никакъв опит в програмирането.

Именно тази технология е в основата на две нови функции, които предлага Microsoft - асистент, който ще помага за редактиране, обобщаване, създаване и сравняване на документи в платформите на компанията, и Business Chat - агент, който по същество винаги е до потребителя и се опитва да разбере и осмисли различни данни от Microsoft 365.

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4 Според компанията въпросният агент ще знае, например, какво има в електронната поща на потребителя и в календара му за деня, както и документите, по които е работил, презентациите, които е правил, хората, с които се е срещал, и чатовете, които се провеждат в платформата Teams. След това потребителите могат да поискат от Business Chat да изпълни задачи като, например, да напише доклад за състоянието на даден проект, обобщавайки всички документи в различните платформи, и след това да изготви имейл и да го изпрати.

Предизвикателствата остават

Въпреки че актуализацията на платформата GPT-4 на OpenAI обещава отстраняване на някои от най-големите проблеми на този тип софтуери, анализаторите смятат, че някои от тези проблеми ще си проправят път до ежедневието на хората, които я използват. Особено когато става въпрос за взаимодействие с други хора.

Арийт Сенгупта, главен изпълнителен директор и основател на компанията за решения с изкуствен интелект Aible, коментира пред CNN, че проблемът с всеки голям езиков модел е, че той се опитва да угоди на потребителя и обикновено приема предпоставките, заложени в неговото запитване.

Дори главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман пише, че технологията, която стои зад ChatGPT, е "все още несъвършена, все още ограничена и все още изглежда по-впечатляваща при първото използване, отколкото след като прекарате повече време с нея". В блога на компанията той е категоричен, че “трябва да се внимава много, когато се използват резултатите от езиковите модели, особено в ситуации с високи залози".

Арун Чандрасекаран, анализатор в Gartner Research, на свой ред, смята, че организациите ще трябва да образоват потребителите си за това в какво са добри тези решения и какви са техните ограничения.

“Сляпото доверие в тези решения е също толкова опасно, колкото и пълната липса на вяра в ефективността им", казва Чандрасекаран. “Инструментите, базирани на генеративен AI, от време на време могат да си измислят факти или да представят неточна информация и организациите трябва да са подготвени да смекчат това негативно въздействие", казва той.