След седмици протести срещу пенсионната реформа във Франция назряват преговори между правителството и синдикатите, предаде DPA, цитирана от БТА.

Пенсионната реформа бе прокарана без гласуване в парламенти и предвижда повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. С реформата правителството иска да запълни очертаващата се дупка в пенсионния фонда, а спорът се изостри до краен предел именно защото президентът Еманюел Макрон прокара текста без гласуване.

Премиерът Елизабет Борн планира да се срещне с представители на профсъюзите в началото на следващата седмица, след като Макрон първоначално каза, че реформата не подлежи на обсъждане.

След него и потоп. Politico търси наследниците на МакронНасилието на протестите срещу пенсионната реформа във Франция е лошо. Това, което ни казва за политическото бъдеще на страната, е още по-лошо

Лоран Берже, ръководител на Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), заяви пред "Франс енфо", че ще отиде на срещата за да обясни "защо тази реформа води към задънена улица и защо увеличаването на пенсионната възраст се отхвърля." По думите му е необходимо да се разбере, че има дълбоко несъгласие сред гражданите относно реформата и силно негодувание от начина, по който се решава въпросът.

Париж вони и се страхува от нашествие на плъховеПолитиците се карат кой е виновен за струпания боклук, докато боклукчиите продължават да стачкуват заради пенсионните реформи

Служителите на сметопочистващите компании в Париж възобновиха работата си на фона на купчините с неизвозени отпадъци. Според оценки близо 10 000 тона боклук не е събран от улиците на града. Почистването започна на фона на затихващите протести, посочва БТА, позовавайки се на информация на AP.

От синдиката CGT, който представлява работещите в чистотата, съобщиха, че триседмичната стачка е приключила. Техните членове ще се присъединят към други работници, които са били законно призовани да се включат в почистването.

Протестите от вчера в Париж завършиха с десетки арести, въпреки че в тях участие взеха значително по-малко хора от преди седмица. По данни на министерството на вътрешните работи броят на демонстрантите в цялата Франция е бил 740 000, което е спад от повече от 1 милион, които бяха по улиците миналата седмица, след приемането на реформата.

Междувременно беше съобщено, че Конституционният съд ще се произнесе по реформата на 14 април.