Потребител в Twitter твърди, че най-новата версия на ChatGPT Plus е спасила живота на кучето му, след като ветеринарният лекар не могъл да диагностицира правилно влошаващото му се състояние, разказва историята Insider.

Потребителят, който представя с името Купър, заявява, че бордър колито му на име Саси било диагностицирано с болест, пренасяна от кърлежи. След лечение при ветеринар, започнало да се подобрява, но няколко дни по-късно състоянието на Саси се влошило, затова Купър я завел отново при ветеринар.

"Кръвният тест показа още по-тежка анемия, дори по-лоша от първия ден, в който дойдохме", пише Купър.

След като са направени още тестове за откриване на съпътстващи инфекции, свързани с болести, пренасяни от кърлежи, Купър казва, че те били отрицателни и "ветеринарят нямал представа какво може да е това". Той предложил да се изчака, но стопанинът не бил съгласен и потърсил мнение от друга клиника.

Той въвел информацията за ChatGPT Plus, че кучето му има висока температура и кръвните изследвания от ветеринаря показват анемия. Съобщил и че ветеринарят е диагностицирал кучето с определена болест и освен това въвел резултатите от кръвните изследвания на четириногото.

Купър продължил да описва ситуацията, като разказал на ChatGPT Plus, че температурата на кучето е спаднала след като кучето е приело антибиотици, но след няколко дни отново е проявило симптоми, затова са се върнали при ветеринарния лекар.

ChatGPT Plus отговорил, че макар да не е "ветеринарен лекар", ще се опита да помогне на Купър "да разбере резултатите от кръвната картина и какво може да се случи с кучето ви".

Първият кръвен тест показал анемия и нисък брой тромбоцити, казва AI, докато вторият кръвен тест показал "значително увеличение на броя на тромбоцитите". Според публикуваните в Twitter скрийншоти ChatGPT Plus посочва, че бледите венци на кучето са резултат от влошаването на анемията, което "може да означава, че първоначалното лечение не е било ефективно или че може да има друг основен проблем, допринасящ за анемията".

OpenAI пуска GPT-4 – ново поколение на технологията, стояща зад ChatGPT Компанията твърди, че моделът е

ChatGPT Plus отново отбеляза, че не е ветеринарен лекар, но че може да "предостави известна информация за възможните основни проблеми, които могат да допринесат за анемията при кучетата". Той също така каза на Купър да се консултира с ветеринар за "правилна диагноза и препоръки за лечение".

След като попитал втория ветеринарен лекар дали диагнозата на ChatGPT4 може да бъде потвърдена, той се съгласил с нея, пише Купър. Така лечението на кучето продължило по друг начин и днес Саси вече е напълно здрава.

"Не мога да си представя как ще изглежда медицинската диагностика след 20 години", заявява той в Twitter, като добавя, че GPT-3.5, който управлява ChatGPT, не е могъл да постави правилна диагноза на Саси. В отговор на друг потребител в темата Купър пояснява, че GPT-4 "трябва да бъде инструмент, който да се използва от професионалистите, за да им помогне да спасят повече животи".