Когато беше пусната в края на ноември, технологията за генеративен изкуствен интелект на OpenAI беше незабавно възприета от много служители като добър инструмент за създаване на професионално звучащи имейли, PowerPoint презентации и за изпълнение на други времеемки задачи.

Също толкова бързо обаче някои мениджъри започнаха да недоволстват срещу свършената от ботове работа, тревожейки се най-вече за споделянето на поверителна информация с ChatGPT.

Кога и дали е подходящо да се използва AI, за да се свърши работата по-бързо, вече се обсъжда в големи и малки компании от различни сектори. JPMorgan и Verizon Communications например вече блокираха достъпа до ChatGPT, посочва The Wall Street Journal. Други търсят алтернативи. Amazon призова своите инженери, които искат съвети за кодиране, да използват вътрешния AI инструмент на компанията, наречен CodeWhisperer.


От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

31-годишният софтуерен инженер Ричи Флорес казва за WSJ, че е използвал ChatGPT в работата си в авиокосмическата компания Northrop Grumman в продължение на месеци, преди компанията да блокира инструмента а аргумента, че не може да се споделят корпоративни данни на външни платформи, докато тези инструменти не бъдат напълно проверени.

По думите на Флорес той просто е използвал ChatGPT като ръководство за кодиране, което е повишило ефективността му и му е помогнало да спазва крайните срокове без да се налага да работи през нощта или почивните дни. „Той е наистина добър и търпелив наставник, който не се дразни от това, че задавате прекалено много въпроси“, казва Флорес за ChatGPT.

Повече от 40% от близо 12 000 работници казват, че използват ChatGPT или други AI инструменти в работа си, според проучване от януари на Fishbowl, приложение за чат на работното място. Почти 70% казват, че го правят, без да кажат на шефа си.

В проучване сред повече от 900 служители на Monster.com, половината казват, че са използвали ChatGPT за задачи като писане и отговаряне на имейли.

Приблизително една четвърт казват, че се страхуват, че мениджърът им ще ги гледа с презрение заради използването на този по-пряк път, но мнозинството смятат обратното – че шефовете им ще ги похвалят за намирането на начини да направят работния процес по ефективен. Все пак редица изпълнителни директори, сред които Марк Зъкърбърг, заявиха тази година, че по-високата производителност и ефективността са от първостепенно значение.


Много работодатели обаче се тревожат, че използването на текст, генериран от AI, премахва човешките нотки, особено в моментите, в които те са най-необходими.


Хората харесват измамници, звучащи авторитетно. AI чатботовете умеят товаКое е това, което кара човешките същества да се доверяват на машина, за която знаем, че е ненадеждна?

WSJ дава пример с двама служители на университета Вандербилт, които напуснаха позициите си, след като използваха ChatGPT, за да подготвят имейл до студентите след масова стрелба в друг кампус. В съобщението те ги призоваха да се грижат един за друг и да подкрепят тези, които може да имат проблеми с психичното си здраве. Имейлът, чийто последен ред беше „Перифраза от езиковия модел на OpenAI ChatGPT AI, лична комуникация, 15 февруари 2023 г.“, предизвика бурни критики.

Камила Бенбоу, деканът на Вандербилт, заяви, че пропускането на жизненоважната лична връзка и съпричастност по време на трагедия е обезпокоително.

От друга страна обаче много служители не виждат нищо смущаващо в стила на писане ChatGPT, включително по отнощение на човечността. 31-годишният Робърт Бай, продуктов мениджър във софтуерната компания Figma, който е с дислексия, казва, че писането му отнема часове и ChatGPT го прави по-ефективен. Той използва инструмента толкова често, че ChatGPT е маркиран в уеб браузъра му заедно с имейла и календара му. „Така прекарвам повече време за неща, в които съм добър, докато писането не е сред тях“, казва той.