Лидерите на партии и коалиции, които имат най-сериозен шанс за парламентарно представителство според социологическите проучвания, вече гласуваха в днешния изборен ден.

Всеки един политик призова гражданите да излязат и да дадат своя глас, независимо за коя формация. БТА обобщава какво заявиха пред медии политическите лидери след гласуването,

Днес е лесно, от утре става трудно, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, след като пусна хартиена бюлетина в 78 Средно училище „Христо Смирненски“ в Банкя.

Борисов очаква по-висока избирателна активност. Заяви, че трябва много мъдрост от политиците и това е единственият изход от кризата.

Българските граждани избират днес 49- то Народно събраниеПърви отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия

Борисов е убеден, че трябва да има правителство, "ако не искаме да си извършим самоубийствен атентат като народ." По думите му за държавата ще е катастрофа, ако не може да се формира управляващо мнозинство. Затова той е готов на компромиси.

Според лидера на ГЕРБ първо трябва да се състави здрава коалиция. Преди да се направи правителство не може да се говори по никакви приоритети, допълни той.

Гласувах за един нормален европейски живот, гласувах да имаме нормално европейско правителство, нормални европейски пътища, европейско здравеопазване, нормално европейско образование. Това каза председателят на СДС Румен Христов, след като гласува на предсрочните парламентарни избори в столичното 2 СУ "Акад. Емилиян Станев".

Гласувах за стабилна България и за редовно правителство, което да овладее инфлацията, да осигури покупателна способност на доходите на българските граждани, да ограничи бюджетния дефицит с цел да изпълним критериите за еврозоната, да опазим границата и да станем член на Шенген, допълни той.

Румен Христов изрази надежда да има редовно правителство, но добави, че трябва да се види колко формации ще влязат в парламента. При по-малък брой ситуацията и аритметиката е една, при по- голям брой – различна, каза той.

Три партии са под парламентарната бариера, но с подкрепа над 3%

Гласувах, защото осъзнавам, че няма спасител, всичко зависи от всеки един от нас. Това каза Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“ и един от лидерите в коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“. Петков гласува в 133 СУ „Александър Пушкин“.

Петков каза още, че днес е гласувал с машина, защото не иска двете му дъщери да ходят да учат в чужбина.

„Искам третата ми дъщеря да се върне и да може да работи в България, искам като виждам приятелите си във Варна да не пътувам пет часа, а да пътувам три часа, искам като пътуваме из Европа да не се чувстваме втора категория хора – да ни проверяват документите на всяка спирка“, добави той.

Гласувах за едни нормални европейски доходи и един нормален европейски живот. Това каза в родното си Хасково съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев, цитиран от БТА. Той даде вота си за 49-то Народно събрание в секция 28 в южния областен център.

"Най-важното е, че хората минават и гласуват, виждате го. Това е изключително важно, защото трябва да се даде ясна посоката на страната ни, която посочих. Крайно време е да тръгнем напред", добави Василев.

При първото и второто поставяне на картата в устройството машината засече и извади само разпечатка с хеш кода. Наложи се намесата на техник. "На тези избори има доста повече проблеми с машините в сравнение с миналите. Отдавам го на непремерени промени в Избирателния кодекс", коментира Василев.

ЦИК: 9% е избирателната активност към 11 ч.45 машини в цялата страна не са стартирали

Гласувах за това България да излезе от безпътицата и политическата криза и да тръгне напред, каза пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Христо Иванов, след като гласува в секция в 93-то средно училище в София.

Иванов гласува с машина и коментира, че този начин е удобен, сигурен и безпроблемен.

Попитан дали сега съставянето на правителство е по-близо до хоризонта, Иванов каза, че "ако хоризонтът е хоризонт на здравия разум, трябва да сме там". "Ако хоризонтът отново бъде на лични отношения, амбиции, кой знае какво може да се случи, но мисля, че трябва да се прояви отговорност. Ние я съзнаваме и ще направим възможното да бъде съставено правителство", допълни той.

Коалиция означава съвместно управление, което изисква високо ниво на доверие и разбирателство. Не виждам да ги има тези условия, каза Иванов и допълни, че от тази гледна точка ще се търси "по-скоро формула, която е базирана на някакво обединение около конкретни приоритети".

„Галъп“: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са с изравнени резултати, развръзката предстои В битка за възможност за прескачане на бариерата са „пакетирани“ 4 партии

Гласувах да възстановим парламентарната република, каза пред журналисти Атанас Атанасов, съпредседател на „Продължаваме Промяната – Демократична България“, след като упражни правото си на глас в столична гимназия.

През последните две години парламентът и парламентаризмът буксуват, а имаме безконтролна служебна власт, така че е наложително да възстановим парламентарната република, парламентът за създаде редовна власт, която да бъде под парламентарен контрол, за да започнем да решаваме всички задачи, които са се натрупали, допълни Атанасов.

Гласувах за възраждането на България като свободна и независима държава. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от БНТ.

Той гласува във Варна и призова хората да излязат и да гласуват. Допълни, че няма да откажат подкрепа за кабинет на "Възраждане" и очаква партията да се превърне в първостепенна политическа сила.

Ново проучване на агенция „Алфа Рисърч“ за нагласите на страта на предизборната кампания

Гласувах с разум, отговорност и в диалог политиците да тръгнат да решават проблемите на хората. Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме, защото преди да излезем от нея нито една от другите кризи няма как да бъдат решени. Това каза след като упражни правото си на глас в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

По думите му на тези избори не говорим за очакване за по-висока активност при гласуване и с машина, и с хартиена бюлетина, а за възможността българските граждани да могат да упражнят конституционното си право.

6 партии в парламента, ако изборите са сега, според допитване на „Медиана“Към момента 20 % от избирателите казват, че не са решили твърдо дали ще гласуват

"Гласувах за по-високи доходи и по-ниски цени, за защита на българското родно производство. Гласувах да спре войната и да има мир", заяви след като гласува председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БНТ.

По думите ѝ е необходима по-силна роля на държавата в решаване на проблемите. Изрази надеждата, че може да бъде намерена успешна формула.

"Мисля, че ще се намери разум. В следващия парламент зависи кои партии ще влезем, БСП ще отстоява лявата политика", допълни Корнелия Нинова".

Тя очаква по-висока избирателна активност. "Трябва да изведем 5-6 важни приоритета за България и да разговаряме всички върху тях", каза още Корнелия Нинова.

Очаквам с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети. Това заяви пред журналисти лидерът на „Български възход“ Стефан Янев в отговор на въпрос дали очаква в 49-ия парламент да се състави редовно правителство.

Той упражни правото си на глас в 108-о училище „Никола Беловеждов“ в столичния квартал „Дружба“ 1. Янев каза, че е гласувал за предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора.

Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство, каза още лидерът на „Български възход“.