Когато стана главен изпълнителен директор на Twitter, Илон Мъск направи смели и амбициозни обещания за развитието на компанията, която купи за 44 млрд. долара преди почти година.

Някои от тях се отнасяха за внедряването на нови функционалности, а други предвиждаха различен модел за управление на платформата и отношение към служителите.

С днешна дата обаче, ситуацията под ръководството на Мъск изглежда все по-несигурна, рекламодателите масово се отказват, речта на омразата процъфтява, а хиляди служители са принудени да напуснат компанията, отбелязва в анализ по темата CNN.

В типичния си стил, Мъск е поел толкова много ангажименти, че е трудно всички да бъдат проследени, което пък работи изцяло в негова полза. С наближаването на една година от придобиването на Twitter, CNN класира най-важните обещания, които той е дал и не е успял да изпълни.

► Решения чрез допитване

След като Мъск си навлече негативни реакции заради забраната на връзки към други платформи на социалните медии, той обеща: "Занапред ще има гласуване за големи промени в политиката. Моите извинения. Няма да се повтори."

Оттогава насам той е въвел множество промени в политиката, без да поиска обратна връзка от потребителите.

► Оттегляне

През декември Мъск попита потребителите дали трябва да се оттегли от поста изпълнителен директор на Twitter, като обеща да "се съобрази с резултатите" от анкетата.

Потребителите гласуваха за оттеглянето му, но той засега отказва да го направи, заявявайки, че не вярва, че някой друг може да управлява адекватно компанията.

Мъск: Обмислям да напусна работа и да стана инфлуенсърНай-богатият човек в света направи това изказване без да дава повече подробности, пише Reuters.

► Максимална свобода на словото

Мъск многократно е заявявал, че Twitter е дом на свободното слово. Но в редица случаи той нагло цензурира постове в платформата си.

В края на миналата година забрани достъпа на няколко известни журналисти (по-късно възстанови акаунтите им, но ги принуди да изтрият туитовете, които не му харесваха) и премахна съдържание от BBC, след като индийското правителство поиска това.

Мъск също така запази забраната за Алекс Джоунс и изгони Кание Уест от платформата заради нарушаване на правилата, което изобщо не е в духа на максималната свобода на словото, която той претендира, че подкрепя.

► Цифров градски площад

Когато Мъск купи Twitter, той обяви платформата за "цифров градски площад, където се обсъждат въпроси, жизненоважни за бъдещето на човечеството".

Но тази седмица той обяви, че потребителите, които не плащат, дори няма да могат да гласуват на сайта и гласовете им ще бъдат сведени до минимум. Заяви, че ще популяризира само туитовете на потребителите, които плащат за поддържане на абонаментите им.

► Верификация

Мъск заяви, че като собственик на Twitter ще работи за "верификация на всички хора" в платформата. Вместо това, предприе противоположни действия, като лиши публични личности, които отказват да му плащат, от значките им за верификация и същевременно верифицира потребители, които се представят за други личности.

Ето как Илон Мъск печели и харчи парите сиМъск притежава вече 90 млрд. долара

► Алгоритъм с отворен код

Мъск многократно е обещавал, че ще отвори алгоритъма на Twitter. Направи го и когато обяви придобиването на компанията.

На 21 февруари заяви, че това ще се случи "следващата седмица". Сега твърди, че ще стане на 31 март. Предстои да разберем.

► Съвет за модериране

Когато Мъск придоби Twitter, заяви, че ще назначи Съвет за модериране на съдържанието, който ще дава указания по всички въпроси, свързани с това.

Съветът така и не беше назначен, а по-късно Мъск посочи, че всъщност няма да създаде такъв орган.

► Забрана в сянка

През декември Мъск обеща, че ще пусне функция, която ще показва на потребителите дали са били "забранени в сянка", тоест с ограничени права, без да бъдат информирани за това.

Минаха месеци, а такава функция не е налична.

► Обезщетения

Мъск се похвали, че е предложил на съкратените служители тримесечно обезщетение, което според него е повече от това, което се изисква по закон от компанията.

Месеци след като са били освободени, на много служители е била предложена само едномесечна заплата в замяна на съгласие с различни условия.

Илон Мъск в Twitter: Ще купя Coca-Cola, за да върна кокаина в напиткатаКоментарите на Мъск относно Coca-Cola вероятно са шега, но в тях има известна историческа истина

Когато от CNN потърсили Мъск с въпроси за провалените му обещания, той не отговорил. Но получили емотикон за автоматичен отговор от имейл адреса press@twitter.com - функция, която Мъск наскоро заяви, че ще въведе.

Това е може би едно от малкото обещания, които той действително е изпълнил, допълва медията.