Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е диагностициран с левкемия и състоянието му е сериозно. Това съобщава италианското издание Corriere della sera.

86-годишният политик е приет в миланската болница "Сан Рафаеле", където обикновено се лекува, с първоначални съмнения за пневмония.

Според информацията на изданието, от вчера (5 април), Берлускони е в интензивното отделение на болницата, където се лекува от пневмония, причинена от форма на левкемия. Състоянието на политика е тежко, но стабилно, той не е интубиран и нощта е преминала спокойно.

Заедно с бившия премиер в болницата е настоящата му спътница и депутат в парламента Марта Фашина. Вчера следобед са пристигнали и брат му Паоло Берлускони, децата му Марина, Барбара, Елеонора, Пиерсилвио и Луиджи, както и партийната му сподвижничка Личия Ронцули.

На членовете на семейството е позволено да го видят. На този етап обаче близките му не са коментирали ситуацията.

Берлускони е започнал химиотерапия за лечение на левкемията, заявяват компетентни източници пред агенция АНСА, цитирани от БТА. От здравното заведение засега не дават подробности за състоянието му.

Снимки на Берлускони и 53 г. по-младата му приятелка се появиха в пресатаТова се случва само седмица, след като се появиха фотографии на бившата му изгора, която целува известна певица

Коментар пред медиите дойде от министъра на външните работи Антонио Таяни, който заяви, че Берлускони е изкарал нощта спокойно. Тази сутрин разговарях с професор Дзангрило, обясни Таяни пред Tg1 Mattina. Оставаме в постоянен контакт със семейството, чух се с децата му, а също и с Марта Фашина.

"Най-добрият начин за нас от Forza Italia да останем близо до него е да работим и да се трудим усилено с оглед на местните и европейските избори и да дадем най-доброто от себе си. Сега се надяваме, че Лъвът ще се върне начело на партията. В други моменти също сме се притеснявали какво може да се случи с него, например при сърдечната операция, но той остава тук, с нас", допълва Таяни.

"Искаме да бъдем оптимисти, той никога не се отказва", подчерта той, потвърждавайки, че лидерството на Белускони в партияне никога не е поставяно под въпрос. "До вчера Берлускони активно работеше и по териториалната реорганизация на партията. Той направи някои избори по отношение на организацията, за да даде тласък на нашата дейност", категоричен е Таяни.

Агенция АНСА съобщава, че Берлускони е успял днес да позвъни на висши съпартийци, в това число и на самия Таяни и им е припомнил, че Италия се нуждае от "всички нас".

Той е призовал водещите фигури на "Форца Италия" да проявят максимална ангажираност с парламентарната си работа и те са го уверили, че ще спазват неговите инструкции и че остават лоялни към него. Водещите политически кадри са пожелали на Берлускони бързо възстановяване.

Семейството на Берлускони продаде дела си в MediobancaХолдингът Fininvest, който е собственост на фамилията Берлускони, обяви, че продажбата на акциите на Mediobanca е част от преструктурирането на неговия инвестиционен портфейл

През последните години Берлускони имаше редица здравословни проблеми. През 2020 г. той се зарази с COVID-19. След 10-дневен престой в болница, на изписването си той заяви пред репортери, че болестта е била "коварна" и най-опасното предизвикателство, с което някога се е сблъсквал.

От години политикът е с пейсмейкър, а през 2016 г. претърпя сърдечна операция за подмяна на аортна клапа, преодолява и рак на простатата. През януари 2022 г. е приет в болница заради инфекция на пикочните пътища.

Силвио Берлускони – емблематичен за Италия медиен магнат, предприемач и политик, заемал четири пъти премиерския пост, се завърна шокиращо във властта след парламентарните избори през септември, като спечели място в парламента десетилетие след като му беше забранено да заема публични длъжности заради присъда за данъчни измами.

Изборите доведоха на власт твърдо дясно правителство с министър-председател Джорджа Мелони от "Италиански братя" - коалиционен партньор на партията на Берлускони "Forza, Italia". Тя влезе в историята като първата жена премиер на Италия, припомнят световните медии. Мелони пожела на Берлускони бързо оздравяване, като написа в Twitter "Forza Berlusconi".