Класифицирани документи, в които подробно са описани плановете на Пентагона и НАТО да помогнат на Украйна да се подготви за руската пролетна офанзива, са изтекли в социалните мрежи Twitter и Telegram, съобщават световни медии.

Сабрина Сингх, заместник-говорител на Пентагона, не пожела да се произнесе по легитимността на документите, но заяви, цитирана от CNN, че Министерството на отбраната е "запознато със съобщенията за публикации в социалните медии и разглежда въпроса".

Въпреки че все още не е ясно как точно е станал пробивът в сигурността, данните вече са били разпространени в проруски правителствени канали, твърдят анализатори.

"Военни анализатори заявиха, че документите изглежда са били променени в определени части от оригиналния им формат, като са завишавали американските оценки за загиналите украински войници и са занижавали оценките за убитите руски войници", съобщава New York Times. Това, според изданието, потенциално може да предполага опит на руски усилия за дезинформация.

Сблъсък между САЩ и Русия над Черно море - никой не иска ескалация Вашингтон предприема мерки, за да гарантира, че сваленият над Черно море дрон “няма да попадне в неподходящи ръце”


Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, заяви в канала си в Телеграм, че според него руснаците стоят зад предполагаемото изтичане на документи.

Според него, разпространените документи са неавтентични, нямат "нищо общо с реалните планове на Украйна" и се основават на "голямо количество измислена информация".

Появата на документите, независимо дали са автентични или не, засили вниманието върху това кога ще започне планираната украинска контраофанзива и какво знае някоя от страните за подготовката на другата, допълва CNN.

Междувременно руските сили вероятно са достигнали до центъра на град Бахмут, където от месеци се водят кървави боеве без особен напредък за двете страни.

Това може сериозно да застраши маршрутите за доставки на Украйна, заяви правителството на Великобритания.

От няколко седмици беше очевиден разривът между държавната армия на Русия и "Вагнер груп" - частен военен изпълнител, който играе голяма роля в бойните операции на Москва. Този разрив може би е бил преодолян до известна степен, заявиха от британското министерство на отбраната в ежедневната си актуализация на разузнавателната информация.

"Съществува реалистична възможност на местно ниво командирите на "Вагнер" и руското МО да са спрели продължаващата вражда и да са подобрили сътрудничеството си."

Българка е назначена от ООН за докладчик по правата на човека в РусияСпоред Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца

Руските удари продължават да нанасят щети и да разрушават украински здравни и енергийни съоръжения, твърдят ООН и Световната здравна организация.

Щетите, нанесени на енергийната инфраструктура на Украйна, вече надхвърлят 10 млрд. долара, а СЗО е регистрирала повече от 900 руски атаки срещу жизненоважни здравни съоръжения в страната.

Москва отрича, че умишлено атакува цивилни граждани.