Компаниите в технологичния сектор - от стартъпи до гиганти, продължават да съкращават десетки хиляди служители. Това дава възможност за Пентагона и неговите подизпълнители от отбранителната индустрия, който се появява веднъж на поколение, пише Fast Company.

А именно - да попълнят редиците си с технологични таланти, които са напълно обучени и нямат против да сменят индустрията.

Според скорошно проучване на Morning Consult, цитирано от изданието, 1/3 от работещите в сферата на технологиите заявяват, че сега е по-вероятно, отколкото преди една година, да обмислят работа за военнопромишления комплекс, а почти половината нямат нищо против работата им да се използва на бойното поле.

Майк Канаан, сътрудник на ВВС на САЩ в Харвардското училище "Кенеди" и експерт по отбранителни технологии, казва, че проучването "количествено потвърждава" промяната, която той усеща от месеци. През ноември миналата година, когато той пише публикация в LinkedIn, в която призовава съкратените технологични служители да обмислят работа в сферата на отбраната, получава множество съобщения от заинтересовани специалисти. Много от тях нямат опит на позиция на правителствена служба или отбраната, но са се заинтересували къде могат да кандидатстват за подобна, което, по думите му, е “нещо съвсем ново”.

Това дава на военните рядката възможност да привлекат технологични таланти. "Тези хора са загубили препитанието си, не могат да чакат една година, за да си намерят нова работа, така че трябва да се възползваме от този момент", казва Канаан пред Fast Company.


През януари Агенцията за национална сигурност (АНС) обяви това, което нарече "един от най-големите си скокове в наемането на служители от 30 години насам”, с открити над 3 000 нови работни места, припомня изданието и посочва, че почти половината от тези позиции са в областта на технологиите. Това се случва, след като три месеца институцията провежда кампания, насочена към съкратените технологични работници, чрез LinkedIn.

"Опитваме се да се възползваме от тези съкращения в областта на технологиите", заявява пред Nextgov Моли Мур, заместник-директор на агенцията по дейностите за подпомагане на работната сила.

Министерството по въпросите на ветераните на САЩ също стартира кампания за наемане на ИТ служители през декември миналата година, отново насочена към съкратените в технологичния сектор.

Стратегия или глупост - какво стои зад уволненията в технологичния секторЕдно от обясненията е, че по този начин компаниите намаляват разходите си, но има и друго
Секторът на отбраната, със своята затворена култура, строга скала на заплащане и противоречиво отношение към военни действия в различни части на света, в миналото изпитваше проблем да привлече високопрофилни експерти заради конкуренцията на технологични компании, които предлагаха много по-добри условия, посочват още от Fast Company. Изданието цитира доклад на McKinsey от миналата година, от който става ясно, че в 15-те най-големи компании в областта на космическите изследвания и отбраната не са заети 50 000 работни места, като "преобладаващата част" от тях са за технологични роли.

Основната причина за това, смятат анализаторите, са именно парите. "Има сериозно разминаване между заплащането в правителствения и отбранителния сектор и това в частния", казва Крис Райс, партньор в областта на търсенето на изпълнителни кадри, сред чиито клиенти са както технологични компании, така и организации от отбранителния сектор.

Общото възнаграждение на старши разработчик в Google, например, се оценява на 375 000 долара. Това е доста повече от най-високата възможна заплата в държавната администрация на САЩ - 226 300 долара, и то за министъра на отбраната.

Но има признаци, че за работещите в сферата на технологиите заплащането вече не е всичко, акцентират от Fast Company. Според проучването на McKinsey 60% от работещите в сферата на технологиите заявяват, че активно или пасивно търсят нова работа, и факторът, който смятат за най-важен, не е заплатата или придобивките, а сигурността на работното място.

Все пак отбранителният сектор има да извърви дълъг път, преди да успее да реши проблема си с недостига на технологичен талант, категоричен е консултантът Мат Шримпър, който е автор на доклада на McKinsey.

"Ако погледнете броя на редовете код в аерокосмическите платформи, той се удвоява на всеки четири години, а това има огромно значение за нуждите от таланти на компаниите в областта на авиацията и отбраната", казва той. "Но ако погледнете реалните потоци от таланти към компаниите от сектора на космическите и военните изследвания, той губи два пъти повече хора заради технологичните компании, отколкото привлича от тях", обяснява в заключение Шримпър.