Допълнителната сума към пенсиите в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери, ще започне да се изплаща от днес, 11 април, съобщи НОИ.

Възрастните хора, които получават пенсиите си през пощенските станции, ще могат да получат от тях и еднократната допълнителна сума от 70 лв.

Изплащането на великденска добавка става с отделен пенсионен запис и ще продължи до края на месец април т.г.

В случай, че пенсионерът не успее да получи сумата в рамките на този срок, тя ще му бъде изплатена след поискване от териториалните поделения на Националния осигурителен институт.

Пенсионерите, които получават пенсиите си чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, ще получат добавката под формата на допълнителен превод, като платежните им сметки ще бъдат заверени на 11 април 2023 г.

Добавки за Великден ще получат само най-бедните пенсионериТова са възрастните хора, чиито пенсии за месец април са под линията на бедност, което означава под 504 лв. включително

"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите.

Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние. Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос.

Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това са възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половината от пенсионерите у нас", заяви служебният премиер Гълъб Донев, обосновавайки решението на МС добавки за празника да получат само пенсионерите с най-ниски доходи.

Липсващите великденски надбавки – няколко обясненияПрецедентът може да стане повод за преосмисляне на подхода към този вид подпомагане, фокусирайки го само към наистина нуждаещите се

Сумата от 70 лв. ще достигне до над 1 милион и 200 хиляди пенсионери, които получават пенсия, без добавките и компенсациите към нея, в размер до линията на бедност от 504 лв. включително.

За тази подкрепа Министерският съвет прие решение, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 72 милиона лева към бюджета на държавното обществено осигуряване.