Южнокорейската комисия за справедлива търговия (KFTC) е наложила глоба на Google в размер на 42,1 милиарда вона (32 милиона долара), тъй като технологичният гигант е блокирал възможността местните разработчици да пускат мобилни видеоигри в конкурентна корейска платформа, наречена One Store.

Във вторник от KFTC заявяват, цитирани от Engadget, че Google е изисквала от корейските компании за видеоигри да пускат новите си продукти единствено в Play Store от юни 2016 г. до април 2018 г. Компанията е забранила на местните създатели на игри да представят съдържание в One Store в замяна на предлагането на експозиция в приложенията на Google и по-нататъшна подкрепа за глобално разширяване на популярността, смятат от институцията.

One Store, местен аналог на Play Store на Google, е основан през юни 2016 г. от трите телекомуникационни оператора в Южна Корея - SK Telecom, KT и LG Uplus, и интернет гиганта Naver.

Британски регулатор разследва Microsoft и Amazon заради монопол в облака Високите бариери пред смяната на доставчика вече вредят на конкуренцията на този бързо развиващ се пазар, смята Ofcom
Местният пазарен дял на Google на пазара на мобилни приложения за Android се е увеличил до приблизително 90-95% през 2018 г., в сравнение с около 80-85% през 2016 г., докато този на One Store представлява около 5-10% през 2018 г. - намаление от 15-20% през 2016 г., сочат данните, събрани от KFTC.

Корейският антимонополен орган заявява, че този ход е част от усилията за осигуряване на лоялна конкуренция на пазара на приложения, като се предотврати злоупотребата на американския технологичен гигант с господстващото му положение.

Според прессъобщението на регулатора Google Play и One Store генерират повече от 90% от продажбите на вътрешния пазар на мобилни игри, заради което дейността на Google е засегнала всички гейминг компании в страната - от големите производители като NCSoft, Netmarble и Nexon до малките и средните разработчици на игри, категорични са от KFTC.

"През последните пет години сътрудничихме усърдно на разследването и смятаме, че няма нарушение на закона", коментира говорител на Google. "Ние правим значителни инвестиции в успеха на разработчиците и с уважение не сме съгласни със заключенията на KFTC. Ще прегледаме внимателно окончателното писмено решение, след като то ни бъде предоставено, за да преценим следващия си ход.”

И това не е първият сблъсък между KFTC и Google. През 2021 г. комисията наложи глоба в размер на 177 млн. долара на Google за злоупотреба с господстващо положение на пазара на мобилни операционни системи с нейната Android.

Правни успехи за Apple във Великобритания, проблеми за Мъск в САЩApple не нарушава законите за конкуренцията при мобилните търсачки, а Tesla нарушава трудовото законодателство
Според тогавашното изявление на антитръстовия регулатор американската технологична компания е ограничила конкуренцията на пазара, като е забранила на местните производители на смартфони като Samsung Electronics и LG Electronics да персонализират своята операционна система Android чрез споразуменията за борба с фрагментацията (AFA).

Съгласно AFA на разработчиците на смартфони не е позволено да инсталират или разработват модифицирани версии на най-популярната мобилна платформа.

С решението си от 2021 г. KFTC забрани на Google LLC, Google Asia Pacific и Google Korea да задължават местните разработчици на смартфони да подписват AFA и нареди да се направят промени в детайлите на съществуващите споразумения.

В отговор, от Google твърдят, че са допринесли за растежа и успешната глобална експанзия на корейските разработчици на мобилни игри, които са пуснали своите продукти в Google Play през последното десетилетие.