Британският регулаторен орган за защита на данните наложи глоба на TikTok в размер на 12,7 млн. паунда (15,9 млн. долара) за редица нарушения на закона за защита на данните, включително злоупотреба с лични данни на деца, съобщава CNN.

Information Commissioner’s Office (ICO) изчислява, че през 2020 г. TikTok е позволила на повече от 1 млн. деца под 13 години от Обединеното кралство да използват платформата ѝ в нарушение на собствените си правила.

От ICO заявяват, че TikTok не е направила достатъчно, за да провери кой използва платформата ѝ, не е предприела действия за отстраняване на непълнолетни потребители и не е предоставила подходяща информация за това как се събират и използват потребителските данни. Глобата засяга и нарушения на правилата в периода между май 2018 г. и юли 2020 г.

TikTok се изправи пред Конгреса - три основни извода Въпреки показанията на главния изпълнителен директор федералните законодатели са категорични - платформата е заплаха
Джон Едуардс, комисар по информацията на Обединеното кралство, заявява: "Съществуват закони, които гарантират, че децата са в същата безопасност в цифровия свят, както и във физическия. TikTok не спази тези закони. Платформата трябваше да действа по-добре".

Говорител на TikTok пък коментира пред CNN, че компанията "инвестира много, за да държи лица под 13 години далеч от платформата" и не е съгласна с решението на ICO.

"Нашият екип по безопасността от 40 000 души работи денонощно, за да помогне за поддържането на платформата безопасна за общността", казва говорителят, цитиран от CNN.

Глобата идва в момент, когато редица западни държави обръщат гръб на китайската социална медия. Австралия забрани използването на TikTok на правителствени устройства само преди дни, като последва в това си действие Съединените щати, Великобритания и Канада. Към тях трябва да се прибавят европейските институции и НАТО, които също забраниха инсталацията на приложението на служебни устройства.