Във вторник австралийското правителство обяви, че ще последва примера на много други държави и организации и ще забрани TikTok на всички устройства, собственост на федералното правителство.

Причините са добре познати - съображения за сигурност.

По този начин, посочва Reuters, страната стана поредния съюзник на САЩ, който предприема действия срещу китайското приложение за социални медии.

Този ход за пореден път подчертава нарастващите опасения, че китайското правителство може да използва базираната в Пекин компания, собственост на ByteDance, за събиране на данни за потребителите, за да постигне политическия си дневен ред, подкопавайки интересите на западната сигурност, посочват от информационната агенция.

Решението рискува да поднови дипломатическото напрежение между Канбера и Пекин, което донякъде намаля, откакто лейбъристкото правителство, ръководено от министър-председателя Антъни Албанезе, се върна на власт през май.

И НАТО забранява TikTok на служителите сиПоредният правителствен орган, който забранява приложението поради опасения, че китайското правителство може да има достъп до данните на потребителите
Забраната ще влезе в сила "веднага щом това стане практически възможно", заявява в изявление главният прокурор Марк Драйфус, като добавя, че изключения ще се предоставят само при подробно разглеждане на всеки отделен случай и при наличието на подходящи мерки за сигурност.

Със забраната Австралия става последния член на т.нар. мрежа за обмен на разузнавателни данни "Пет очи", състояща се от Австралия, Канада, САЩ, Великобритания и Нова Зеландия, която забранява инсталирането на приложението на правителствени устройства. Франция, Белгия и Европейската комисия също въведоха подобни забрани. Както и НАТО.

Според публикация в местен вестник от понеделник Албанезе се е съгласил с общоправителствена забрана за използване на TikTok след доклад на Министерството на вътрешните работи. Федералното правителство наскоро е получило доклада "Преглед на чуждестранната намеса чрез приложенията за социални медии", като неговите препоръки продължават да се разглеждат.

В отговор на забраната от TikTok заявяват, че са "изключително разочаровани", като определят решението като "продиктувано от политика, а не от факти".

"Няма доказателства, които да сочат, че TikTok по някакъв начин представлява риск за сигурността на австралийците и не трябва да бъде третирана по различен начин от другите платформи за социални медии", се казва в изявление на генералния мениджър на TikTok за Австралия и Нова Зеландия Лий Хънтър.

През 2018 г. Австралия забрани на китайската компания Huawei да предоставя оборудване за изграждането на 5G мрежа в страната, с което разгневи най-големия си търговски партньор, припомня Reuters и добавя, че отношенията между двете държави са се влошили допълнително, след като Канбера призова за независимо разследване на произхода на COVID-19.

САЩ и Великобритания притискат Китай с ядрени подводници в Австралия Подводниците ще бъдат
В отговор Китай наложи мита върху различни австралийски стоки. И това не са единствените търкания между Пекин и Канбера.

Към днешна дата държавните служители все още могат да използват TikTok на личните си телефони, но някои от тях, включително федералният министър на правителствените услуги Бил Шортън и премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс, вече са обявили решението си да изтрият профилите си в китайската социална мрежа.

TikTok е подложен на сериозен натиск в много западни държави, след като правителствата започнаха едно след друго да забраняват приложението на служебните устройства на своите служители. Миналия месец американските законодатели в Конгреса дори разпитаха главния изпълнителен директор на TikTok - Шоу Зи Чу, по подозрения за потенциалното влияние на Пекин върху платформата и на самото него върху децата.

Администрацията на президента Джо Байдън също така поиска китайските собственици да продадат дяловете си в платформата или да бъдат изправени пред потенциална забрана на територията на САЩ.