18-годишна тийнейджърка от окръг Бъкс, Пенсилвания е толкова обсебена от TikTok, че прекарва часове наред в създаване на видеоклипове с ефекти и обработка на снимки, на които да изглежда по-слаба и да трупа повече реакции и коментари.

Друго момиче от същия окръг, но на 16 години, става жертва на бившето си гадже, което пуска нейни голи снимки в Instagram. Нецензурираните части от тялото й са замазани с филтър, за да се заобиколят алгоритмите на мрежата за забрана на голи изображения.

Историите разказват майките на двете момичета пред CNN. Те споделят за трудностите и рисковете, породени от социалните медии, с които ежедневно се сблъскват родителите. Част от тях са проблемите с психичното здраве на подрастващите, както и честите случаи на дигитален тормоз и издевателства.

Бъкс Каунти – родният град на двете тийнейджърки, става първият окръг в Съединените щати, който подава съдебен иск срещу компаниите за социални медии, твърдейки, че TikTok, Instagram, YouTube, Snapchat и Facebook са задълбочили симптомите на тревожност и депресия при младите хора и са създадени, за да "експлоатират с цел печалба" тяхната уязвимост.

Колкото по-големи са мечтите на децата, толкова по-далеч могат да стигнатМечтите са също толкова важни, ако не и повече, от коефициента на интелигентност или социално-икономическия профил на семейството

"Както почти навсякъде в САЩ, младежите от окръг Бъкс страдат от висока степен на разсеяност, зачестяващи случаи на депресия, склонност към самоубийство и други психични разстройства, причинени от прекомерното потребление на социални медии, което нарушава здравето им", са част от мотивите в иска, подаден във Федералния съд на Калифорния.

В документа се изтъква още необходимостта от амбулаторни програми за психично здраве, мобилни кризисни звена, семейни консултации и програми по обучение за опазване на психичното здраве в училищата.

Бъкс настоява за парично обезщетение, което да използва за финансиране на тези инициативи, но без да определя размер на сумата.

"Искам да потърся отговорност от тези компании", заяви окръжният прокурор на окръг Бъкс Матю Уайнтрауб пред CNN. "Това не е по-различно от производителите и разпространителите на опиуми.", допълва той.

Според него, има основателна причина да се подаде иск, "защото компаниите са представили невярно стойността на своите продукти".

"Надеждата ми е, че и други хора от цялата страна ще се присъединят към нас, така че да разрешим този проблем. Просто не мога повече да седя и да наблюдавам отстрани какво се случва."

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

Необичайната правна стратегия на окръг Бъкс идва на фона на все по-широката загриженост за психичното здраве на тийнейджърите и подсказва спешната нужда на родителите и преподавателите да наложат промени в начина на функциониране на онлайн платформите в момент, когато законодателните мерки се случват изключително бавно.

Освен администрацията на Бъкс, системата на държавните училища в Сиатъл, която е най-голямата в щата Вашингтон с близо 50 000 ученици, също е подала иск срещу няколко големи технологични компании, твърдейки, че платформите вредят на психичното здраве на техните ученици.

Други семейства, чиито деца са станали жертва на самоубийство, са завели частни дела срещу технологични платформи твърдейки, че пристрастяването на децата им към социалните медии е допринесло за решението им да сложат край на живота си.

В отговор на съдебния иск на окръг бъкс, Антигона Дейвис, глобален ръководител на отдела за безопасност на Instagram и Мета, заяви, че компанията продължава да влага ресурси, за да гарантира безопасността на младите си потребители.

Тя добави, че платформите разполагат с повече от 30 инструмента в подкрепа на тийнейджърите и семействата, включително инструменти за надзор, които позволяват на родителите да ограничават времето, което тийнейджърите им прекарват в Instagram и технология за проверка на възрастта. "Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с експерти, политици и родители по тези важни въпроси", каза допълни тя.

Говорителят на Google Хосе Кастанеда заяви, че компанията също е "инвестирала много в създаването на безопасни преживявания за децата в нашите платформи и е въвела силни защити и специални функции".

Той посочи продукти като Family Link, който предоставя на родителите възможност да ограничават времето на децата пред екрана и да блокират определени видове съдържание на контролираните устройства.

Говорител на Snap заяви: "постоянно обмисляме как да направим нашата платформа по-безопасна, включително чрез нови обучения, функции и защити".

TikTok не отговори на искането за коментар по темата.

Две жени съдят Apple заради незаконно проследяване с техни устройстваAirTag е малко устройство за проследяване, предназначено да помага за намирането на изгубени вещи

CNN припомня, че още преди година и половина компаниите за социални медии бяха изправени пред тежки въпроси от законодателите по време на поредица от изслушвания пред Конгреса. Повдигнат беше проблемът за достъпа на по-младите потребители, особено тийнейджърки, до вредно съдържание, което крие риск за психическото им здраве. Законодатели призоваха за защита на децата онлайн, но на федерално ниво не беше предприето нищо.

Карл Тобиас, професор в Юридическия факултет на Ричмъндския университет, смята, че за окръзите и училищните райони ще бъде "трудно" да спечелят съдебни дела срещу компаниите за социални медии. "Ще трябва да се докаже, че съдържанието в тях е причина за вредата, която е сполетяла децата. Но това не означава, че такива искове не трябва да се подават.", обяснява той.

Тобиас допълва, че засилената подкрепа за правителствени регулации, които да наложат повече ограничения на компаниите, може да повлияе на изхода от тези съдебни дела в полза на ищците.

Какъвто и да се случи, майката на 16-годишното момче, чиито интимни снимки лъсват в Instagram, приветства действията на Окръжната прокуратура.

"Преди инцидента с дъщеря ми не се бях замисляла за съдебен колективен иск. Но сега, когато знам колко трудно може да се свали съдържание от социална медия и колко хора искат да направят това, мисля че е време корпорациите да се замислят по-сериозно за защитата на своите потребители.", допълва майката.