Позовавайки се на съображения за сигурност, НАТО забранява официално на служителите си да изтеглят приложението за социални медии TikTok на предоставените им служебни мобилни устройства. Това съобщава CNN, цитирайки двама служители на Алианса.

Тази сутрин всички служители са получили съобщение за забраната, с което тя вече е официална, макар че и преди използването на TikTok не е било възможно поради вътрешни технически ограничения.

"Киберсигурността е основен приоритет за НАТО и има строги изисквания за определяне на приложенията за служебно ползване. TikTok не е достъпен на устройствата на НАТО", заяви високопоставен служител на Алианса пред CNN.

НАТО е последният правителствен орган, който забрани приложението поради опасения, че китайското правителство може да има достъп до данните на потребителите на TikTok чрез китайската компания майка Bytedance.

ЕК забрани на служителите си да инсталират TikTok Това е поредният пример за нарастващото напрежение между Пекин и Запада

САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Европейският парламент и други държави вече забраниха приложението на предоставени от техните власти служебни устройства.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу подчерта пред американските законодатели по-рано този месец, че компанията е напълно независима от Пекин и заяви, че "не вижда доказателства, че китайското правителство има достъп до тези данни; те никога не са ни питали, ние не сме ги предоставяли", допълни той.

TikTok премества данните си в САЩ, за да бъдат съхранявани на американска територия от американската компания Oracle, заяви изпълнителният директор. "Така че рискът би бил подобен на този, при който всяко правителство се обръща към американска компания с искане за данни", казва той.

Правителствените агенции в САЩ имат 30 дни да приложат забраната на TiкTokАмериканският съюз за граждански свободи призова Конгреса да не забранява TikTok

Западните правителства обаче остават скептични към китайското приложение.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред Конгреса по време на отделно изслушване, в същия ден, в който Чу даваше показания, че "TikTok трябва да бъде прекратен по един или друг начин". "Ясно е, че ние, администрацията и други сме се захванали с предизвикателството, което той представлява, и предприемаме действия за справяне с него.", допълни Блинкен.