Един от най-големите производители на боеприпаси в Европа е изправен пред блокада на планираното разширяване на най-големия си завод. Причината - нов център за данни на TikTok изразходва цялото свободно електричество в района.

Financial Times съобщава, че Nammo, съвместно предприятие на норвежкото правителство и финландската държавна отбранителна компания, е получила отказ за включване на новия си завод в Рауфос в мрежата заради липса на достатъчен капацитет. Основният част от него, става ясно от материала, е насочен към център за данни, чийто основен клиент е социалната мрежа.

"Обезпокоени сме, защото виждаме, че бъдещият ни растеж е поставен под въпрос заради съхранението на видеоклипове с котки", коментира Мортен Брандтцег, главен изпълнителен директор на Nammo, пред Financial Times.

Търсенето на боеприпаси рязко нарасна заради войната в Украйна, която използва около 6000 патрона на ден, посочва изданието, което е еквивалент на годишните поръчки на малка европейска държава. А според Nammo Киев би искал да изстреля 65 000, ако може, което отваря бизнес възможности.

Брандтцег заявява, че търсенето на артилерийски снаряди е над 15 пъти по-голямо от нормалното, като според изпълнителния директор на Nammo европейската индустрия за боеприпаси трябва да инвестира 2 млрд. евро в нови заводи, за да отговори само на търсенето от Украйна, да не говорим за други европейски държави.

TikTok се изправи пред Конгреса - три основни извода Въпреки показанията на главния изпълнителен директор федералните законодатели са категорични - платформата е заплаха

"Виждаме изключително търсене на нашите продукти, каквото не сме виждали никога досега в историята", казва той.

TikTok изгражда три центъра за данни тази година с възможност да добави още два до 2025 г. в Хамар, на 25 км източно от Рауфос, обясняват от норвежкият оператор на центрове за данни Green Mountain.

Запитан дали е съвпадение, че именно китайска компания спира разширяването на отбранителната индустрия на страната, Брандтцег отговоря: "Не го изключвам”.

Elvia, местната енергийна компания, потвърждава пред изданието, че електрическата мрежа не разполага със свободен капацитет, след като го е обещала на центъра за данни, тъй като го разпределя по реда на постъпването на исканията.

"Ако Nammo поръча капацитет, в зависимост от това колко му е необходим, ще мине време, преди да има свободен такъв, тъй като преносната мрежа трябва да бъде укрепена", казват Elvia.

Експертите твърдят, че борбата за това кои компании и какъв тип индустрии получават приоритетен достъп до електропреносните мрежи вероятно ще се ожесточи в цяла Европа. Центровете за данни процъфтяват в скандинавските страни благодарение на някогашното изобилие на евтина електроенергия, както и на по-студения климат, който намалява разходите за охлаждане.

Преходът към чиста енергия обаче кара компаниите от сектора на акумулаторните батерии и стоманодобивната промишленост да се насочат към скандинавските страни, което засилва конкуренцията по отношение на достъпа до електроенергия.

“Това ще бъде голяма битка", коментира индустриалец от Северна Швеция, цитиран от изданието, “Въпросът е дали искаме “зелена” стомана или центрове за данни за Facebook."

Брандтцег от своя страна също е категоричен, че правителствата трябва да определят приоритети по отношение на това кои индустрии могат да получат специален достъп до електрическата мрежа. "За Европа това е основен проблем. Критичните индустрии трябва да имат достъп до енергия, Не мисля, че това е еднократен проблем, Това е тенденция за в бъдеще".