OpenAI ще представи на италианските власти мерки за разсейване на опасенията им от рискове, които доведоха до забрана на ChatGPT в Италия миналата седмица, съобщиха от органите за защита на данните на страната, цитирани от Reuters.

Италианската агенция, известна още като Garante, обвини подкрепяната от Microsoft Corp (MSFT.O) OpenAI, че не проверява възрастта на потребителите на ChatGPT и че "липсва правно основание, което да оправдава масовото събиране и съхранение на лични данни" за "обучението" на чатбота.

OpenAI реагира, като спря достъпа на италианските потребители.

Италия поведе в забраната на ChatGPT. Кои други са готови да го направятOpenAI може да понесе глоба от 20 млн. евро или 4% годишни приходи, ако не предложи мерки в срок от 20 дни

Агенцията заяви, че няма намерение да спира развитието на изкуствения интелект, но категорично подчерта, че е важно да се спазват правилата, насочени към защита на личните данни на италианските и европейските граждани.

По време на видеоконференция вчера (5 април) OpenAI обеща да бъде по-прозрачна по отношение на начина, по който обработва данните на потребителите и проверява възрастта им. Сред присъстващите е бил главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Компанията е заявила, че ще изпрати на Garante документ с подготвени мерки в отговор на нейните искания, а органът за защита на данните ще направи оценка на предложенията от OpenAI.

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

Забраната на Италия предизвика интереса на други регулаторни органи за защита на личните данни в Европа, които проучват дали са необходими по-строги мерки за ограничаване на чатботовете и дали да координират такива действия.

През февруари Garante забрани на компанията за чатботове с изкуствен интелект Replika да използва личните данни на италианските потребители, позовавайки се на рискове за непълнолетни и емоционално слаби хора, припомня Reuters.