Най-славните страници от историята на Metallica са отдавна написани.

Това трябва да е ясно на всеки, който следи група или музикален изпълнител с 40-годишен стаж на световната сцена.

В този смисъл албум от 2023 г. няма как да звучи като албум от 1983 г. А и не би следвало, иначе нещо няма да е наред.

На 14 април Metallica издадоха новия си албум 72 Seasons. Той съдържа 12 песни и е с общо времетраене 77 минути.


Този албум не е Master of Puppets поради една проста причина. Мастър-а е писан по времето, когато Джеймс Хетфлийлд и Ларс Улрих са били на по двайсет и няколко години. Днес са на почти шейсет.

В 72 Seasons Metallica звучат точно както би следвало да звучат през 2023 г. Те все още могат да свирят бързо и тежко.

Хетфийлд все още има разбиващ глас и може да пише яки рифове. Солата на Кърк Хамет са си солата на Кърк Хамет, a Улрих никак не прощава на барабаните. В този албум групата не забравя откъде е тръгнала, но пък и, слава Богу, не се превръща в пародия на себе си.

Вярно е, че в годините назад Metallica опитаха не един и два експеримента. През 1996-97 г. те бяха доста хулени заради Load и Re-Load.

Тогава феновете някак не можеха да си представят, че хората, създали песни като Creeping Death и Master of Puppets, ще запишат кънтри-баладата Mama Said.

Ситуацията съвсем се влоши с излизането на St.Anger през 2003 г. Тогава вече нищо не можеше да спре вълната от недоволство, още повече, че този албум звучеше така сякаш четирима ветерани се опитват да се качат на влакчето на нюметъла, карано тогава от групи като Limp Bizkit и Linkin Park.

Виж, ако Metallica бяха издали St.Anger през 1996 г., ситуацията вероятно щеше да е коренно различна, но както е известно, в историята няма „ако“.

Вероятно някои фенове ще бъдат разочаровани и от 72 Seasons. Но това е неизбежно. Реалистичната, лишена от носталгия оценка, обаче сочи, че това е един добре направен албум в типичния им стил. Друг е въпросът дали ще стане любим на някого. И накрая две думи за една специална категория фенове, които са запознати единствено с „баладите“ на Metallica. Този албум не е за вас.