Връзките на Пекин с Москва са здрави, заяви вчера китайският министър на отбраната Ли Шанфу на срещата си в Москва с руския президент Владимир Путин, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Отношенията ни са много здрави, те са нещо повече от военно-политическите съюзи от времената на Студената войната" и са "много стабилни", изтъкна Ли, като поясни, че отношенията между Русия и Китай са "влезли в нова ера".

"Това е първата ми визита в чужбина, откакто станах министър на отбраната. Избрах Русия, за да подчертая специалния характер и стратегическата важност на нашите двустранни отношения", изтъкна Ли Шанфу.

Освен това китайският министър предаде на Владимир Путин "сърдечните поздрави" на китайския лидер Си Цзинпин, се казва в изявление на китайското министерство на отбраната, публикувано днес.

Ли Шанфу каза още, че страната му е готова да си сътрудничи с Русия в името на тесните стратегически отношения в сферата на отбраната, предаде Ройтерс, като се позова на китайски медии.

На срещата си с Путин Ли подчерта, че Китай иска да засили всестранното си координиране и сътрудничество с Русия, съобщава китайската държавна телевизия.

"Китай е готов да си сътрудничи с Русия, за да допринесе за съхраняването на световната и регионалната сигурност и стабилност", заяви китайският министър.