Закъсалите в последната година организации и предприемачи, добиващи Bitcoin, най-накрая могат да се усмихнат.

Енергоемките процеси, които създават нови единици в обращение, получиха спасителен пояс от възходящата тенденция в цената на криптовалутата, която я изведе над линията от 30 000 долара в рамките на тази година.

В съчетание с падащите цени на електроенергията това повиши рентабилността им, посочва Reuters и цитира данни на Blockchain.com, според които 30-дневната средна стойност на приходите от добив се е повишила до 27,34 млн. долара на ден, което е най-високото ниво от юни миналата година.

Това е облекчение за добиващите Bitcoin, които се борят с обслужването на големи дълговe, тъй като през по-голямата част от втората половина на 2022 г. приходите на пазара се колебаеха между 15 и 21 млн. долара. Те обаче все още са далеч от пика от 61,2 млн. долара, достигнат през ноември 2021 г., посочва информационната агенция и цитира Яран Мелеруд, анализатор в компанията за услуги, свързани с добива на Bitcoin – Luxor, който казва:

Bitcoin надхвърли $30 000, нов блокчейн налива $33 млрд. в Ethereum Това са поредните добри новини за криптоиндустрията през последните седмици
"Много компании бяха на ръба на фалита в края на миналата година. При сегашната цена на криптовалутата обаче паричните потоци на тези компании значително се подобриха и повечето от тях не би трябвало да имат проблем с изплащането на задълженията си".

Съотношението на дълга към собствения капитал на организациите, занимаващи се с добив на Bitcoin, сега изглежда много по-здравословно, казва още Мелеруд, като добавя, че много от тях са преструктурирали и изплатили задълженията си през последните няколко месеца.

Например съотношението дълг/собствен капитал на Marathon Digital Holdings е спаднало до 0,5 от 2 от началото на тази година, докато това на Greenidge Generation Holdings - до 5,8 от 11,7, сочат данните на Luxor, цитирани от информационната агенция.

Това своеобразно пролетно размразяване на индустрията накара инвеститорите да се върнат към публично търгуваните компании за добив на криптовалути и някои от най-големите играчи като Marathon и Riot Platforms отбелязват повече от три пъти увеличение на цената на акциите си през тази година, докато Valkyrie Bitcoin Miners ETF - със 162%, а Greenidge - със 137%.

Въпреки това всички те са на загуба от началото на 2022 г. досега.

Добивът на Bitcoin е процес, при който мрежа от компютри валидира блок от трансакции в блокчейн мрежата на криптовалутата. “Миньорите” получават възнаграждение в Bitcoin, като се конкурират с други “миньори”, решавайки сложни математически пъзели за енергоемки компютърни системи. А това означава, че електричеството съставлява значителна част от оперативните разходи по добива.

Акциите на криптокомпаниите скачат въпреки предстоящите регулации Това развитие показва, че инвеститорите одобряват предложените от SEC правила за цифровите активи
Според анализатори от BTIG разходите за електроенергия за производството на един Bitcoin са спаднали с около 40% от края на миналата година. Този спад в цените на електроенергията, особено в САЩ, е намалил натиска върху маржовете на компаниите, категорични са те.

Това означава, че въпреки че както наличната изчислителна мощност в мрежата, така и трудността на добива постоянно се повишават до нови исторически върхове (което означава, че за добиването на единица от криптовалутата е нужна повече енергия) 30-дневната средна цена на транзакция за “миньорите” е спаднала до най-ниското си ниво от септември насам.

Устойчива тенденция или глътка въздух

“Миньорите” обаче не могат да се чувстват твърде уютно, като се има предвид, че съдбата им е свързана с капризната траектория на цените на Bitcoin, предупреждава Reuters и цитира отново Мелеруд от Luxor, според когото “въпреки подобренията в балансите им, много организации за добив все още имат сериозни дългове за изплащане и продължават да изпитват затруднения”.

"Повишаването на цената на Bitcoin спечели на тези компании време, но би било пагубно за тях, ако тя падне обратно до 20 000 долара", категоричен е той.

Повечето компании от сектора се фокусират върху намаляването на дълга, а не върху разходите за ново оборудване, посочва още BTIG.