Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов влезе в краткия списък с номинации за международната награда "Букър".

Романът, чието име на английски е Time Shelter е едно от общо шестте избрани произведения, между които ще се определи новият носител на приза, съобщава The Guardian.

Председател на журито на тазгодишното издание на отличието е носителката на „Гонкур“ Лейла Слимани.

"Краткият списък за тазгодишната международна награда Booker беше описан от председателя на журито като „списък със забележително разнообразие“ и „много готин и много секси“, пише The Guardian. Сред тазгодишните избрани книги попадат две, преведени от езици, които никога не са участвали в наградата, допълва изданието. Едната е „Времеубежище“, преведена от български от Анджела Родел, а другата книга е Boulder на Ева Балтасар, преведена от Джулия Санчес от оригинален каталонски.

„Времеубежище“ на Георги Господинов е описан от журито като „изобретателен роман с неочаквано дързък тон“, посочва The Guardian.

Сред книгите в краткия списък е The Gospel According to the New World от Мариз Конде, която е на 89 години и става най-възрастният човек, номиниран за наградата.

Останалите номинирани за "Букър" произведения са Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арман-Гбака Бреде (известен като GauZ) и Still Born от Гуадалупе Неттел.

Наградата „Букър“ се връчва от 1969 г., а сред носителите й са Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс и др. През 2005 г. започва да се присъжда и международният „Букър“, който е за книги в превод. Първият носител е Исмаил Кадаре.

Наградата е 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата-победител. Носителят на приза за 2023 г. ще бъде обявен на 23 май.