Инвеститорите, които решат да следват поговорката на Уолстрийт "продавай през май и си отивай", може да пропуснат лятно рали, предупреждава анализатор на Bank of America.

Стратегът Стивън Сътмайер поля със студена вода този мита, заявявайки, че от подобна стратегията "има какво да се желае", пише Fortune.

Максимата на Уолстрийт "продавай през май и си отивай" идва от данните за обикновено слабото представяне на акциите от май до октомври.

"Данните от 1928 г. досега показват, че периода от май до октомври има най-ниската средна възвръщаемост от всеки друг шестмесечен период през годината. S&P 500 се е повишил в 65% от случаите като средната възвръщаемост е 2,16%", казва Сътмайер.

Той обаче посочва, че средната възвръщаемост за шестмесечния прозорец не е отрицателна. Въпреки че периодът може да бъде слаб за S&P 500, ако "продадеш през май и си отидеш, може да пропуснеш лятно рали."

Данните на Bank of America показват, че април е силен месец, в който индексът се покачва в 65% от времето а средната възвръщаемост е 1,30%. Май е по-слаб, показвайки третата най-ниска средна възвръщаемост от -0,04%, но е нагоре в 59% от времето.

Средната възвръщаемост за юни и август е съответно 0,69% и 0,67%, преди най-лошия месец на годината – септември, който е нагоре само в 44% от времето.


ChatGPT поиска съвет за инвестиране от Рей Далио. Какво каза милиардерът?Основателят на най-големия хедж фонд в света, Bridgewater Associates, отговори на въпрос от чатбота на OpenAI в канала си в YouTube

Тези числа според Сътмайер означават че "данните за месечната сезонност на индекса предполагат, че трябва да продадете през силния месец април, да купувате при слабост на пазара в рисковия месец май преди лятното рали и да продадете през юли до август преди септември – най-слабият месец в годината.

"Вместо "продавай през май и си отивай", поговорката би трябвало да бъде "купувай през май и продавай юли/август", посочва стратегът.

Данните на BofA разкриват, че вторият най-силен тримесечен период на S&P500 е от юни до август, със средно покачване от 3,15%. Най-слабият тримесечен прозорец в календара е август-октомври – период в който индексът спада средно с 0,05%.

"Тримесечната сезонност също предполага продажба през юли-август, а не продажба през май. Това означава, че при S&P 500 често има лятно рали", коментира Сътмайер

Пауза в повишаването на лихвите може да не подейства освежаващо на акциитеТенденцията акциите да се покачват след пика на лихвите може и да не се повтори заради колебливия ръст на печалбите и високите оценки на компаниите

Ефектът на изборите

Друга теория на Уолстрийт е, че съществува и борсов цикъл, свързан с президентските избори, припомня Fortune.

Хипотезата е, че има повтарящ се модел всеки път, когато се избира нов президент: акциите се представят най-слабо през първата година, след това се възстановяват и достигат своя връх през третата година, преди да паднат в четвъртата и последна година от президентския мандат.

Данните на Bank of America подкрепят тази теория до известна степен, като анализаторите установяват, че в четвъртата година от цикъла, както акциите, така и облигациите показват по-слабо представяне.

Сътмайер подчертава, че най-силното тримесечие през третата година от президентския цикъл е първото, след това второто и третото.


Той добавя: "Това предполага, че в третата година също има тенденция за лятно рали преди спад през есента. Юни-август е нагоре в 70% от времето при средна възвръщаемост от 3,26%.

"След това обикновено идва спад през август-октомври и септември-ноември – двете най-слаби тримесечия на третата година със средна възвръщаемост от съответно -0,50% и -0,73%".


Акциите в САЩ остават доста скъпи, сякаш пазарът очаква меко приземяванеФед вероятно ще повиши лихвите с четвърт процентен пункт на срещата си в началото на май

Оптимистична перспектива

Оптимизмът на Bank of America за представянето на акциите през летните месеци е в съответствие с балансираната им позиция по отношение на икономиката.

Въпреки че лихвените проценти няма да паднат до 2024 г., главният изпълнителен директор на банката Брайън Мойнихан каза през март, че вероятно повечето хора дори няма да забележат рецесия. Той описва очакваното свиване като "техническа" рецесия, която е далеч от "дълбокия спад".

Тази седмица Мойнихан заяви, че очаква да види "сравнително лека" рецесия, за разлика от катастрофата, която други икономисти прогнозират.