ChatGPT "изпива" бутилка вода на всеки 20 до 50 въпроса, които му се задават. Това показват данните в ново проучване, цитирани от Euronews.

Чатботът с изкуствен интелект на OpenAI набра популярност благодарение на невероятната си способност да отговаря точно на въпроси. След като беше предоставен за публично тестване през ноември миналата година, той започна да се използва за всичко - от поезия до кодиране и дори за отговаряне на изпитни въпроси, предназначени за студенти по медицина.

Но въпреки милиардите потребители по света, все още има малко изследвания за това какво е въздействието на подобен изкуствен интелект върху околната среда.

Сундар Пичай не може да спи заради мисълта колко вреден може да бъде AIШефът на Google призовава за глобална регулаторна рамка

Ново проучване на изследователи от Университета на Колорадо Ривърсайд и Университета на Тексас Арлингтън в САЩ дава известна представа за консумацията на вода от чатбота. Документът все още не е рецензиран, уточнява Euronews.

Авторите му твърдят, че "водният отпечатък" на моделите с изкуствен интелект досега е "оставал под радара".

Как чатботовете с изкуствен интелект пият вода

Данните за потреблението на вода в проучването се отнасят до прясна чиста вода, използвана от центровете за данни за генериране на електроенергия и охлаждане на сървърите.

Повечето от известните чатботове за изчисления в облак разчитат на хиляди сървъри в центровете за данни по света. Компютрите се използват за обучение на алгоритми, известни като "модели", за изпълнение на задачи, най-вече за отговаряне на въпроси от потребители. По време на разговор с чатбот с изкуствен интелект с 20 до 50 въпроса, той може да "изпие" бутилка вода от 500 мл.

"Макар че такава бутилка може да не изглежда много, общият воден отпечатък е изключително голям, като се имат предвид милиардите потребители на ChatGPT", казват изследователите.

Без човешка намеса: Как автономни агенти въвеждат генеративен AI за маситеМакар и съвсем нови, те могат да представляват важен етап в продуктивното прилагане на LLM

Учените смятат, че само по време на обучението на GPT-3 Microsoft може да е консумирал невероятните 700 000 литра вода.

По-сложните модели от следващо поколение като GPT-4 биха могли да консумират още повече по време на обучението, но не фигурират достатъчно публично достъпни данни, на база на които може да се направи точна оценка.

Компаниите трябва да поемат отговорност и да дават пример

Авторите на проучването призовават компаниите да "поемат социална отговорност и да дадат пример", за да се справят с водния си отпечатък в условията на глобален недостиг на водни ресурси

По-рано тази година в исторически доклад за икономиката на водните ресурси се казва, че до края на десетилетието се очаква търсенето да надхвърли предлагането на прясна вода с 40%.

В доклада на Глобалната комисия по икономика на водата се казва, че всички индустрии трябва да преразгледат своите разточителни практики.

26% от населението на света нямат питейна вода, 46% са без канализацияДатата 22 март е обявена за Световен ден на водата от ООН през 1993 г. и се отбелязва с различни събития по целия свят

Авторите на проучването настояват и за по-голяма прозрачност на данните, за да може чрез подобни изследвания да се оцени по-добре въздействието на системите с изкуствен интелект върху околната среда.

"Водният отпечатък на моделите с изкуствен интелект не може повече да остава под радара - той трябва да се разглежда приоритетно като част от колективните усилия за борба с глобалните предизвикателства, свързани с водата", заключават авторите на изследването.

OpenAI не отговори на молбата на Euronews за коментар, а Microsoft отказа да коментира проучването.