Когато сте Рей Далио, не задавате въпроси на ChatGPT – ChatGPT ви задава въпроси. Донякъде поне.

Милиардерът и основател на най-големия хедж фонд в света, Bridgewater Associates, отговори на въпрос от чатбота на OpenAI в канала си в YouTube.

"Кой е най-важният урок, който научихте за инвестирането през цялата си кариера?", попита ChatGPT, подтикнат разбира се от човек да зададе въпрос на известния инвеститор.

Отговорът на Далио също беше доста кратък – диверсификация.

Милиардерът нарече стратегията да намалиш риска на портфейла, като инвестираш в широк спектър от несвързани активи, "Светия граал" за инвеститорите.

"Много хора смятат, че начинът за да направиш много пари, е да избереш единствената най-добра или няколкото най-добри инвестиции. Това е грешно. Този подход към играта ще ви нокаутира", каза той.

"Да диверсифицирате така, че да имате добра възвръщаемост спрямо риска, който поемате? Това е най-важният принцип."

Рей Далио сравни пазарите с покера и обяви крипто истерията за преувеличенаНай-добрите цитати от изявата на Далио в подкаста

Далио, който основава Bridgewater Associates през 1975 г., повтаря една от любимите си реплики във видеото, твърдейки, че инвеститорите винаги трябва да бъдат скромни и да помнят, че "това, което не знаете, е повече от това, което знаете".

Тази невъзможност да предвидите всичко означава, че най-разумното е да се инвестира в различни класове активи като недвижими имоти, суровини, акции и облигации. Чрез диверсификация между "10 или 15 добри, некорелирани инвестиции", инвеститорите могат да намалят риска си с до 80%, без да жертват възвръщаемостта, според Далио, който отбеляза, че "намаляването на риска е наистина ключово" за изграждането на богатство.

Въпреки че е рядкост за милиардер инвеститор да дава съвети, предаването на житейски уроци не е нищо ново за Далио. Неговите книги – включително "Принципи: живот и работа"; „Принципи за справяне с променящия се световен ред“ и „Принципи: Вашият ръководен дневник“ – са изпълнени със съвети как да се ориентирате в сложността на живота и инвестициите.

AI може да напише песен, но не може да победи пазараДокато много експерти очакват инструменти като ChatGPT да разтърсят области като изследванията и продажбите, резултатите от инвестирането с помощта на AI не са особено впечатляващи

Скоро обаче може изобщо да не се нуждаете от съветите на Далио, ако чатботовете продължават да се развиват.

Самият той вярва, че най-новата AI технология е просто "върхът на айсберга" и скоро "ще получавате по-добър съвет от устройството си, отколкото от собственият си разум" или от който и да е експерт.

Това означава, че когато в бъдеще търсите съвет за инвестиции, „вероятно ще можете да получите също толкова добър отговор от ChatGPT", каза милиардерът.