След проведени разговори и анализ служебното правителство реши да бъде внесен в парламента законът за държавния бюджет, разработен на база на действащото законодателство.

Предложният бюджет е с дефицит с от 6,4% от Брутния вътрешен продукт (БВП), което е почти 12 млрд. лв.

Кабинетът и министерството на финансите са готови да съдействат на народните представители за ограничаване на бюджетния дефицит, заяви премиерът Гълъб Донев, цитиран от БТА, на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Със законопроекта за държавен бюджет, предложен от служебното правителство, не предлагаме промяна в данъчната политика, заяви служебният министър на финансите Росица Велкова, която също участва в брифинга.

Бюджет 2023 отвори кутията на ПандораВ сметките на държавата има голям проблем, но риск от финансов апокалипсис няма, според експерти

Затова ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд. лв., като в края на 2023 г. размерът на дълга ще достигне 46,8 млрд. лв. или 25,3% от Брутния вътрешен продукт (БВП), каза Велкова.

Тя съобщи, че предложеният от служебното правителство законопроект за държавния бюджет е с дефицит на касова основа от 6,4 процента от БВП.

Приходите по консолидираната фискална програма спрямо актуализираната програма за 2022 г. бележат номинален ръст от 6,1 млрд. лв.

Разходите бележат ръст от 11,8 млрд. лв., което води до допълнително влошаване на дефицита с 5,6 млрд. лв., посочи Росица Велкова.

МФ публикува предложенията за данъчни промени в Бюджет 2023Мерките целят запазване на заложения от министерството дефицит от 3%

По думите й, събираемостта на данъчните приходи е висока и за първото тримесечие на 2023 г. тя нараства номинално с 20,1% спрямо същия период на предходната година.

Законопроектът за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. вижте ТУК.