Отговорността и ключът за стабилност са в първите две политически сили (ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България"). Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

ИТН проведе консултации с президента Румен Радев, съобщи БТА.

„Според нас е хубаво да има редовно правителство, защото поне ще се опита да решава проблемите пред страната“, каза още Йорданов. Ако третият мандат бъде даден на ИТН, ние сме готови да предложим правителство и да поемем тази отговорност, заяви той. Не сме водили разговори за правителство с нито една от политическите сили, уточни депутатът.

На въпрос какво са си казали с президента на консултациите, каза, че са обсъдили проблемите пред страната, заявили са и тяхната позиция кои неща са важни, кои закони е хубаво да се приемат.

Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер„Половината парламентарна група на ГЕРБ-СДС са министри и много бързо може да бъде направен проектокабинет“, каза Борисов

„Ние, за разлика от първите две парламентарни групи, не сме безкритични към това, което те предлагат“, каза Тошко Йорданов и добави, че включително в законите по ПВУ, които се предлагат, има някои неща, които са вредни за страната.

Всички разумни закони по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъдат подкрепени от нас с детайлно вглеждане в акцентите и във всички параграфи, защото „дяволът е в детайлите“, заяви депутатът. По думите му идването на парите по този план е необходимо за българската икономика.

На въпрос дали имат готов кабинет с имена, Йорданов каза, че имат готовност да поемат тази отговорност и ще предложат кабинет. По думите му предсрочни избори не са добър вариант.

Ние никога не сме си позволявали да даваме съвети на президентската институция как да си върши работата, казаха от ИТН, попитани дали са говорили с държавния глава за срокове кога да бъде връчен първият мандат. Според тях това е отговорност на президента.

„България има нужда от работещ парламент и редовно правителство с ясни приоритети, дългосрочни цели и ангажимент и отговорност към тяхното постигане“, каза президентът Румен Радев по време на консултациите с представителите на парламентарната група на ИТН.

ПП-ДБ: Не можем да подкрепим ГЕРБ-СДС, уважаваме ги като опонентиПП-ДБ са готови с ясна възможност за кабинет с втория мандат

Създаването на редовно правителство гарантира устойчивостта и дългосрочната работа на парламента, добави държавният глава.

Радев попита представителите на ИТН каква е тяхната степен на принадлежност към „идейното обединение – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. Как ИТН се вписва в тази конфигурация, това е важният въпрос за усилията за съставяне на правителство, добави Радев.

Президентът отново посочи, че има неотложни задачи пред парламента, които пряко касаят бъдещето на страната.

„Това е приемането на поне няколко приоритетни закона, които да отпушат пътя ни към Шенген, към пълноценна европейска интеграция и задължително приемане на бюджет, което да гарантира финансовата устойчивост на държавата“, обясни Радев.

Консултацията на президента с ИТН беше последната от кръга преговори с всички парламентарно представени партии.

Според Конституцията държавният глава трябва да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в парламента - ГЕРБ-СДС. Конституцията на страната не предвижда срок, в който президентът трябва да връчи първия проучвателен мандат.