Tesla спечели дело, по което беше обвинявана, че нейният автопилот носи вина за катастрофа през 2019 г., съобщава Reuters, след като жури на щатския съд в Калифорния установява, че софтуерът за подпомагане на водача не е виновен за катастрофата с Model S, в следствие на която водачът на автомобила е със счупена челюст, липсващи зъби и увреждане на нервите.

Джъстин Хсу внася иск срещу Tesla през 2020 г., след като нейният електромобил се завърта в центъра на Лос Анджелис, докато системата Autopilot е включена. Тя иска обезщетение от над 3 млн. долара, като твърди, че е понесла нараняванията заради дефекти в софтуера и конструкцията на въздушните възглавници на Tesla.

Лидерът на пазара на електромобили не смята, че носи отговорност за инцидента. Негови представители твърдят, че Хсу е използвала Autopilot на градска улица - практика, за която компанията предупреждава, че е опасна, в ръководството на софтуера.

Съдебните заседатели явно са съгласни с адвокатите на компанията, тъй като в крайна сметка не присъждат обезщетение на Хсу и заявяват, че производителят на електромобили не е пропуснал умишлено да разкрие недостатъци на Autopilot.

Служители на Мъск са споделяли чувствителни видеа на собственици на TeslaМежду 2019 г. и 2022 г. някои от работниците на Tesla са споделяли чувствителни изображения, записани от камерите в превозните средства


Процесът е един от първите, свързани с технологиите за подпомагане на водача, известни като автопилот. Макар че резултатът няма да бъде "правно обвързващ за други случаи", той дава насоки за това как адвокатите ще действат при дела по бъдещи инциденти, свързани с тях, посочва информационната агенция и добавя:

„Резултатът от делото също така едва ли ще облекчи проверката, с която Tesla вече се сблъсква във връзка с твърденията си относно Autopilot и софтуера за "пълно самоуправление". В началото на годината автомобилният производител потвърди, че Министерството на правосъдието на САЩ е поискало документи, свързани с двете функции. Компанията е разследвана и от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ“.

Още един успех на правния терен

Tesla може да се похвали и с друг правен успех от последните дни. Или поне с финансовите изражения на дело от 2021 г., в което съдът в Сан Франциско постановява компанията да плати 137 милиона долара обезщетение на Оуен Диас, бивш чернокож служител, който я обвинява, че е създала условия за расистко отношение. Това е и едно от най-високите обезщетения, присъждани на човек, завеждащ дело за дискриминация.

В крайна сметка, след обжалване окръжен съдия Уилям Орик потвърждава първоначалната присъда, но намалява обезщетението на 15 млн. долара, а сега федерално жури в Сан Франциско налага допълнително орязване - Tesla трябва да плати на Диас 3,2 млн. долара.