Теодор Ушев спечели голямата награда Златна палма на 23-ия кинофестивал в Бевърли хилс. Отличието е за филма "φ1.618".

Новината съобщи режисьорът на страницата си във Facebook.

Продукцията, отличена с приза "Golden Palm", не само отразява майсторството на филмовото изкуство, но и на разказването на истории и човечността.

Лентата "сграбчва тялото и душата на зрителя, и не ги пуска", отбелязват организаторите, цитирани от БТА.

23-ият кинофестивал в Бевърли хилс продължи от 19 до 23 април.

Освен Теодор Ушев с "φ1.618" в проявата участваха кинодейци от Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Китай, Финландия, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Израел, Италия, Корея, Ливан, Мексико, Холандия, Сингапур, Швеция, Великобритания, САЩ и други.

Дебютният игрален филм на Теодор Ушев попадна в селекцията на редица номинации в престижни световни фестивали, отбелязва БТА.

"φ1.618" беше номиниран за награда Gilles-Carle - за най-добър първи или втори игрален филм. Учредена в памет на един от най-смелите режисьори на Квебек, наградата Gilles-Carle се присъжда от 2010 г. и е придружена от безвъзмездна помощ от 10 000 долара, предоставени съвместно от Bell Media и Québec Cinéma.

Оценен високо заради "невероятното въображение" и сърцатия подход на Ушев и целия екип към предизвикателния сценарий на Владислав Тодоров, "φ1.618" влезе и в конкурсната програма на фестивала Rendez-vous Québec Cinéma. Целта на този форум, създаден през 1982 г., е да популяризира киното на Квебек и неговите създатели, да подкрепя културата на региона и да стимулира индустрията му.

Филмът на Ушев попадна и в официалната селекция на фестивала Phoenix Film Festival-Sci Fi and Horror. Мисията на филмовата фондация "Феникс", която стои зад фестивала, е да подкрепя развитието на независимото кино в Аризона и неговите образователни възможности.

Фестивалният маратон продължава с включване в официалната селекция на Международния филмов фестивал в Спокан. Предвид жанровата си специфика, "φ1.618" стана част и от програмата на Boston Sci-Fi Festival - най-големия независим жанров филмов фестивал в САЩ.

"φ1.618" беше селектиран и в програмата на 51-ото издание на Фестивала на новото кино в Монреал (Festival du nouveau cinéma 2022) с номинация за New Alchemist Award. Именно на този форум са направили своя дебют Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Мария Бакалова ще избира кой да се бори за ОскарАктрисата ще е член на журито

Една от първите положителни оценки дойде от Изабела Ванини, програматор на Forum Des Images, според която филмът на Ушев напомня за първите кинотворби на Жан-Пиер Жьоне, Марк Каро и Енки Билал:

"Има невиждани досега сцени, които създават усещането, че халюцинираш – музиката, пиршеството, костюмите, маските и декорите ме караха да гледам екрана в захлас. Филмът изобилства от идеи, находки и възхитителни анимационни кадри, които, освен всичко друго, са забавни. Тази красива любовна история, химн на смъртността и ода за книгите, е удивително пленителна", казва тя.

"φ1.618" е вдъхновен от „Пумпал” на Владислав Тодоров, чиято история пренася зрителите в мистериозния свят на биотитаните. Двете водещи роли са поверени на актьора Деян Донков, който играе ролята на завръщащия се към човешки образ Криптон, и младата актриса Мартина Апостолова, която се превъплъщава в образа на неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. Във филма участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Георги Лозанов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров.