Премиерата на четвъртия сезон от хитовия сериал на HBO "Наследници" прикова вниманието на зрителите със сцена, в която гаджето на братовчеда Грег пристига на партито за рождения ден на медийния магнат Логан Рой с чанта Burberry в тартанов принт.

Дамският аксесоар мигом е подложен на пиперливи шеги и откровени подигравки от страна на Том – амбициозният зет в семейство Рой, който определя чантата като "нелепо обемна".

"Какво изобщо има в нея? Равни обувки за метрото? Кутията й за обяд? Грег, това е чудовищно", казва Том, изживяващ се като покровител на братовчеда. "Можеш да я вземеш на къмпинг. Можеш да се пързаляш по пода, след като си свършил работа в банката.", не спира да сипе подигравки съпругът на Шив Рой.

През седмиците след излъчването на епизода, търсенето на въпросния модел "Burberry tote bag" скача с 310%, според данни на компанията за онлайн облекло 3DLOOK, цитирани от Harper's Bazaar UK. Чантата се продава за 2890 долара.

Британската журналистка Болу Бабалола също коментира темата. В Twitter тя цитира създателя на "Наследници" Джеси Армстронг и негово изказване по време на лондонската прожекция на сериала. Пред публиката той споделя, че е потърсил мнение от богати хора от Ню Йорк каква според тях е "най-обидната чанта, с която една жена може да дойде на подобно събитие".

Сара Дейвис, основател, президент и главен оперативен директор на Fashionphile, коментира пред CNBC Make It, че макар Том да се подиграва с размера на чантата, във фокуса на възмущението му всъщност е подчертаният дизайнерски принт, дължащ се на емблематичното каре на Burberry.

"Хора като членовете на фамилия Рой не парадират с богатството си. Не се съмнявам, че Том нямаше да реагира така, ако момичето беше влязло с Birkin на Hermes", убедена е Дейвис. "Но хора, които не притежават класата и несметно състояние на Рой, са обсебени от "логоманията". От години насам логата на луксозните брандове са комично големи.", допълва тя.

Дейвис сравнява карето Burberry vintage nova с монограма на Louis Vuitton и подчертава, че ултрабогатите не обичат да парадират с неограничените си възможности за лукс. "Това, на което Том се подиграва, е безпричинната демонстрация на богатство", допълва тя.

Как амбициозният Том от Възраждането на костюма идва година след като беше премахнат от кошницата със стоки, използвани за изчисляване на годишния процент на инфлация в Обединеното кралство

Компанията Burberry е основана през 1856 г. в Лондон, а към момента неин главен дизайнер е Даниел Лий, бивш творчески директор на Bottega Veneta, припомня CNBC.

"В епоха, в която тенденциите непрекъснато идват и си отиват, любимата марка и богатата история на Burberry остават трайни. Това е забележително, знаейки колко бързо непостоянните клиенти сменят вкуса си и могат да преминат от една марка или стил към друг.", категорична е Дейвис.

Според нея, интересът около чантата на Burberry в "Наследници" заслужава да бъде детайлно анализиран и да се обсъди как може да се отрази на марката.

Апартаментът на Кендъл Рой от „Наследници“ се продава за $29 млн. Триетажното жилище на East 88th Street в Ню Йорк от последния сезон на сериала е с площ малко над 500 кв. м.

"Това не може да е лошо за Burberry от гледна точка на чистите продажби, но от друга страна, може да има охлаждащ ефект върху логото. Всъщност, Том казва на глас това, което много хора си мислят. Това не е история, която ще се хареса на Burberry.", обяснява Дейвис.

"Дали ако осъзнае, че това е мнението на свръхбогатите клиенти, марката ще промени поведението си към онези, които не са в тази група? Тепърва ще разберем!", завършва експертът.