Американските акции затвориха смесено в понеделник, лутайки се между малки печалби и загуби, докато инвеститорите анализираха корпоративните отчети на няколко компании, сред които Coca-Cola и Credit Suisse. Очакват се резултатите на големите технологични компании по-късно тази седмица – Microsoft и Alphabet обявяват отчетите си днес, Meta в сряда, а Amazon в четвъртък.

Пазарите вероятно ще останат в затишие тази седмица преди следващата среща на Федералния резерв в началото на май за лихвените проценти, „освен ако не видим съществени изненади в корпоративните отчети“, според Лаура Купър, макро стратег в BlackRock. „Инвеститорите анализират как инфлацията се отразява на икономическия растеж и потребителското търсене“, добавя тя, цитирана от The Wall Street Journal.

S&P 500 се покачи с 0,1%, Dow Jones Industrial Average добави 0,2%, а Nasdaq Composite се понижи с 0,3%.

Първи финансови отчети на технологичния сектор след рекордните уволненияИнвеститорите са в очакване да видят ще има ли резултат от невижданите досега съкращения в индустрията

Пазарите се успокоиха, след като миналия месец внезапният колапс на Silicon Valley Bank предизвика притеснения за здравето на финансовата система. S&P 500 и Nasdaq Composite се повишават с по-малко от 1% за две поредни седмици. Измерителят на страха на Уолстрийт, индексът на волатилността на Cboe, пада.

Анализаторите обаче очакват намаление в печалбите на големите технологични компании спрямо предходната година, с изключение на Amazon, според оценки, събрани от FactSet.

До момента 90 от компаниите в S&P 500, или около 18% от индекса, са отчели резултати. Около 77% от тези компании са надхвърлили очакванията за печалбите им досега, според FactSet. Анализаторите обаче прогнозират печалбите да спаднат с 6,2% спрямо предходната година. Това ще отбележи най-големия спад от второто тримесечие на 2020 г., припомня WSJ.

Какво вълнува инвеститорите в най-лошия сезон на отчетите след пандемиятаФокусът на инвеститорите ще е насочен към 4 критични теми

Акциите на Coca-Cola се понижиха с 0,2% в понеделник, след като компанията отчете тримесечни резултати, които надминаха прогнозите на анализаторите.

Fox падна с 2,9%, след като Fox News съобщи, че се разделя с водещия Тъкър Карлсън.

Walt Disney се покачи с 0,1%, след като компанията започна нов кръг от съкращения. Акциите на Bed Bath & Beyond паднаха с 36%, след като търговецът на дребно подаде молба за защита от фалит през уикенда.

Силно тримесечие за Coca-Cola с по-високи от очакваното продажби Приходите на Coca-Cola са нараснали с 5% до 11 милиарда долара за периода януари-март

При регионалните банки, акциите на закъсалата през март First Republic, които се повишиха с 12% в редовната търговска сесия в понеделник, паднаха с над 20% след края на работното време.

Банката, която беше в центъра на кризата на доверието в средните и по-малките банки в САЩ от миналия месец, за първи път съобщи данни за бягството на депозити след фалита на Silicon Valley Bank: става дума 104 милиарда долара, което е спад с над 40% спрямо предходното тримесечие, въпреки депозитната инжекция от JPMorgan Chase и други големи кредитори.

Това включва 30 милиарда долара, депозирани от други банки, което показва, че First Republic е загубила близо 100 милиарда долара депозити от клиенти по време на банковите сътресения от миналия месец.

Джейми Даймън, JPMorgan: Банковата криза все още не е приключила„Въпреки че не прилича на 2008 г., не е ясно кога настоящата криза ще приключи“, казва главният изпълнителен директор на JPMorgan

Средната платена лихва по депозитите е 2,14% спрямо 1,63% през предходното тримесечие.

Печалбата на First Republic е спаднала с 33% спрямо година по-рано. Приходите са намалели с 13%.

Банката заяви, че ще намали броя на служителите с до 25% и ще понижи заплатата на изпълнителния директор, докато преструктурира баланса си.

Някои инвеститори посочват въздействието на банковия катаклизъм върху реалната икономика като ключов въпрос за пазарите. Moody’s Investors Service понижи кредитните рейтинги на 11 регионални банки в петък.

Много регионални кредитори отчетоха по-стабилни нива на депозити, отколкото се опасяваха някои инвеститори, но банките предупредиха, че ще се сблъскат с по-високи разходи за задържане на клиентски средства, което ще удари печалбите.

Американските акции завършиха седмицата с леки спадовеИнвеститорите анализираха тримесечните отчети на банките и смесени икономически данни

Доходността на държавните облигации се понижи в понеделник. 10-годишните държавни облигации се установиха на 3,514%, спад от 3,570% в петък, докато 30-годишните облигации затвориха на 3,728%.

В Европа паневропейският индекс Stoxx 600 приключи без особени изменения на стойностите си, като технологичните компании се котираха с 1,1% по-ниско, а тези в сектора на финансовите услуги с 0,6% нагоре.