Позицията на Revolut като най-скъпата финтех компания във Великобритания е застрашена, след като оценка на един от нейните инвеститори предполага, че почти 15 млрд. долара са изтрити от стойността ѝ.

Тръст в Обединеното кралство, управляван от Schroders, оценява стойността на дела си в Revolut по-ниско с 46% в сравнение с миналата година. Той посочва в годишния си отчет, че инвестицията е на стойност само £5.4 милиона към декември, което е спад от £10.1 млн. година по-рано.

Това се случва само 18 месеца, след като Schroders инвестира 9,9 млн. паунда в компанията като част от голям кръг на финансиране за Revolut, която мениджърът на активи определи като "амбициозна необанка" през лятото на 2021 г.

Преоценката предполага, че базираната в Лондон Revolut – която стана най-ценната финтех фирма в Обединеното кралство и достигна оценка от 33 млрд. долара в този кръг на финансиране – сега може да струва само 18 млрд. долара.

Това е второто понижение на оценката на Revolut от топ инвеститор през последните месеци, след подобни ходове на базирания в САЩ фонд TriplePoint, припомня The Guardian. Отписването от фонда за рисков капитал беше далеч по-малко, след като изчисли, че делът му е загубил около 15% от стойността си, падайки от 10,1 млн. долара до 8,6 млн. долара. Това би означавало спад в общата оценка на Revolut до 28 млрд. долара.

Финтех гигантът Revolut отчете първа годишна печалба в историята си Компанията отчита реализира печалба преди данъци в размер на 59,1 млн. паунда

Revolut се бори да възстанови репутацията си, след като беше критикувана за закъснялото подаване на финансовите си отчети, регулаторните нарушения на ЕС и корпоративната си култура. Мениджърите все още чакат одобрението на Великобритания за банков лиценз, повече от две години след като подадоха заявлението си.

Revolut, която се председателства от бившия съосновател на Aberdeen Asset Management Мартин Гилбърт, омаловажи въздействието на преоценката направена от Capital Global Innovation Trust на Schroders.

"Не се ангажираме със спекулации относно нашата оценка", заяви говорител на Revolut, цитиран от The Guardian. "От последния ни кръг на финансиране, в който бяхме оценени на 33 млрд. долара, Revolut продължи да се представя силно на всичките си пазари, продължи да наема и разширява дейността си и отчете първата си пълна година на печалба."

Преоценката на Schroders беше извършена преди Revolut да отчете със закъснение първата си годишна печалба миналия месец, на стойност £ 26,3 милиона през годината до декември 2021 г.

Revolut достигна 25 милиона клиенти в света. 7,5 млн. от тях са в ЦИЕНай-много B2C клиенти в Централна и Източна Европа финансовото приложение има в Румъния, където то се използва от 2,5 милиона души

От основаването си през 2015 г. от бившия търговец на деривати на Credit Suisse и Lehman Brothers Николай Сторонски компанията се разрасна значително.

Това, което започна като предплатена карта, предлагаща безплатен обмен на валута, избухна в широкообхватна финансова компания, в която работят повече от 6000 служители и обслужва 27 милиона клиенти в 37 страни, с повече от 50 продукта и услуги.

Schroders не даде обяснение за отписването в годишния отчет на тръста, който също показа, че е намалил стойността на три други непублични компании в портфейла си. Сред тях са онлайн кредиторът Atom Bank, базираната в Лондон BenevolentAI и AMO Pharma.

Портфейлът на тръста до голяма степен беше наследен от бившия Woodford Patient Capital Trust, който беше изкупен, след като инвестиционният бизнес на Нийл Уудфорд фалира през 2019 г.

Все пак Schroders изрази надежди за нови инвестиции, включително Revolut. "Уверени сме, че този нова набор от идеи ще продължи да предоставя възможност за инвестиране в подобни вълнуващи млади, иновативни компании, които, вярваме, представляват водещите развиващи се бизнеси на бъдещето", се казва в годишния доклад на тръста.